Nutricijske vrednosti biljne hrane 

Zeleno - hrani svaki dan
Crno - hrani povremeno
Plavo - retko
Ljubičasto ­ znak pitanja da li da se daje
Crveno - nikako otrovno

 

Vrsta hrane

Ca:P

Proteini

Masti

Vlakna

Šećer

Voda

beleške

lucerka (alfalfa)

 

 

 

 

 

 

Savršena osnovna hrana

Ne oljuštena jabuka

1:1.8

.2%

.3%

1.9%

11.5%

85%

 

kajsija

1:1.4

1.4%

.4%

2.4%

9.3%

86%

bogata vit.A (26 IU/g)

Zeleni grašak

1:1

1.8%

.1%

3.4%

 

90%

Umerena količina oksalata (312 ppm)

Asparagus

1:2.7

2.3%

.2%

1:2.7

2.3%

.2%

 

Avocado

1:4

2.1%

17.3%

4.9%

1%

73%

Jako otrovan nikada ne treba davati

Banana

1:3.3

1.0%

.5%

2.4%

18.4%

74%

Jako bogata fosforom

Šećerna repa

3:1

1.8%

.1%

3.7%

 

92%

Puno oksalata, bogata vit. A (61 IU/g)

Zvonasta paprika, crvena

1:2

.9%

.2%

2.0%

 

92%

bogate vit. C (19%), bogate vit. A (57 IU/g), umereno oksalata (1171 ppm)

Zvonasta paprika, žuta

1:2.2

1.0%

.2%

.9%

 

92%

 

Zvonasta paprika, zelena

1:2

.9%

.2%

1.8%

 

92%

Umereni oksalati (1171 ppm)

Kupine,sveže

1.5:1

.7%

.4%

5.3%

7.9%

86%

Umerene oksalatne k., vit. C (2%), bogate vlaknima

Vrsta hrane

Ca:P

Proteini

Masti

Vlakna

Šećer

Voda

beleške

kineski kupus

2.8:1

1.5%

.2%

1.0%

1%

95%

Bogat vit. C, bogat vit. A (30 IU/g), goitrogeni

Mekinje

1:73

15.6%

4.3%

42.8%

 

10%

Puno fosfora and vlakana

Brokoli

1:1.4

3.0%

.4%

3.0%

91%

bogat vit. C (9%), umereni oksalati, goitrogeni

zeleni kupus

2:1

1.4%

.3%

2.3%

2.7%

92%

bogat vit. C (3%), goitrogeni

Crveni kupus

1.2:1

1.4%

.3%

2.0%

5.4%

92%

bogat vit. C (6%), umereni okalati (350 ppm)

šargarepa

1:1.7

.8%

.5%

1.8%

6.6%

90%

puno vit. A (150 IU/g), umereno oksalata

Celer,listovi i stablo

1.6:1

.8%

.1%

1.7%

1%

95%

Fino iseckano

višnje

1:1.3

1.2%

1.0%

2.3%

14.6%

81%

Odlična poslastica

Koriander

1.4:1

2.1%

.5%

2.8%

92%

bogat vit. A (40 IU/g), umernei oksalati (50 ppm)

Kukuruz,žuti

1:13

2.6%

1.0%

2.0%

5.4%

77%

Mnogo fosfora,umereno oksalata (99 ppm)

Brusnica, sveža

1:1.3

.4%

.2%

4.2%

87%

High fiber

Cvrčci(pre gutloading)

1:12

21.3%

6.0%

3.2%

70%

Gutloading i minerali poboljšavaju kvalit hrane

Krastavac, oljušten

1:1.5

.6%

.2%

.7%

2.3%

97%

Dobar izvor vode ali jak slabe hranljive vrednosti. Puno je prskan nepreporučujem

dahia

Odlična poslastica

 

Vrsta hrane

Ca:P

Proteini

Masti

Vlakna

Šećer

Voda

beleške

Lišće maslačka

2.8:1

2.7%

.7%

3.5%

2.4%

86%

Bogati kalcijumom, bogati vit. A (140 IU/g), umereni oksalati, odlična hrana

Gliste

Nep.

10.0%

2.0%

Nep.

84%

Jako puno proteina

Jaja, kuvana

1:3.4

12.6%

10.6%

0%

75%

Endivija salata

1.9:1

1.3%

.2%

3.1%

1.2%

94%

Umereni oksalati, bogata kalcijumom

smokva

2.5:1

.8%

.3%

3.3%

6.9%

79%

Bogatakalcijumom i vlaknima, umereni oksalati

Grejpfrut

1.2:1

.6%

.1%

0%

6.2%

91%

Bogat vit. C (4%)

Groždje, belo i plavo

1.4:1

.6%

.4%

1.0%

16%

81%

Umereni oksalati (34 ppm)

hibiskus rozela listovi

2.7:1

1.6%

.1%

2.5%

86%

Odlična poslastica bogata vitaminima

hibiskus rozela cvet

2.3:1

3.3%

.3%

1.6%

85%

Kelj

2.4:1

3.3%

.7%

2.0%

2.2%

84%

bogat vit. A (89 IU/g), umereni oksalati, goitrogeni

kivi

1:1.5

1.0%

.4%

3.4%

9%

83%

Bogat oksalatima, i bogat vit. C (10%)

prazi luk

1.7:1

1.5%

.3%

1.8%

3.9%

83%

Salata

1.4:1

1.3%

.2%

1.0%

96%

Jako slaba hranljivost, izaziva diareu

veliki znak pitanja!!! u eminentnoj knjizi sma pronašo sasvim suprote podatke koji kažu da je salata izvrsna!!!

Mango

1:1

.5%

.3%

1.8%

14.8%

82%

bogat vit. A (39 IU/g), umereni oksalati (300 ppm)

Tenebrija( tenebri molitor)

1:25

20.3%

12.7%

1.7%

62%

Siromašni kalcijumom, bogati fosforom i mastima, tvrd egzoskelet

 

Vrsta hrane

Ca:P

Proteini

Masti

Vlakna

Šećer

Voda

beleške

Listovi  senfa

2.4:1

2.7%

.2%

3.3%

.8%

91%

bogati vit. C (7%), bogati vit. A (53 IU/g), umereni oksalati (1287 ppm), goitrogeni

Nektarine

1:3

.9%

.5%

1.6%

8.5%

86%

Masline (konzervirane)

29:1

.8%

10.7%

3.2%

80%

Bogate kalcijumom i mastima, bogate vit. E (3%)

Pomaranđe, mandarine

1.4:1

.6%

.2%

2.3%

88%

Bogate vit. A

 papaja

5:1

.6%

.1%

1.8%

5.9%

89%

Odlično voće, bogata calciumom, bogata vit. C
(6%)

 

peršun

2.4:1

3.0%

.8%

3.3%

1.1%

88%

mnogo oksalat (14:1 ox:ca), bogat vit. C (13%), bogat vit. A (51 IU/g)

pastrnak

1:2

1.2%

.3%

4.9%

4.8%

80%

Umereni oksalati(205 ppm), bogat vlaknima

Breskva

1:2.4

.7%

.1%

2.0%

8.7%

88%

Niski oksalati (10 ppm), goitrogeni

Kruška, azijska

1:2.8

.5%

.2%

3.6%

88%

Visoki oksalati

kruška

1:1

.4%

.4%

2.4%

10.5%

84%

Visoki oksalati

zeleni grašak

1:4.3

5.4%

.4%

5.1%

4.5%

79%

grašak u ljusci

1:1.2

2.8%

.2%

2.6%

89%

Umereni oksalati (60 ppm)

Ananas, konzerviran

2:1

.4%

.1%

.8%

86%

Umereni oksalati (58 ppm)

Ananas svež

1:1

.4%

.4%

1.2%

12%

87%

Umereni oksalati (58 ppm)

Vrsta hrane

Ca:P

Proteini

Masti

Vlakna

Šećer

Voda

beleške

Tek izlegli miševi

1:1

 Bogati su mastima, dobar izvor kalcijuma,   jednom nedeljno ne
češće

rotkvica

1:1

.6%

.5%

1.6%

2.7%

95%

Umereni oksalati (92 ppm)

Suvo grožđe

1:2

3.2%

.5%

4.0%

62%

15%

Odlična poslastica, bogato šećerom i vlaknima

malina

1:1.2

.9%

.6%

6.8%

87%

Umereni oksalati

Pirinač

1:8.3

2.6%

.9%

1.8%

73%

Mora biti kuvan

ruzmarin

4.8:1

3.3%

5.9%

4.0%

68%

Bogat kalcijumom i vlaknima

Morska trava

4:1

1.7%

.6%

1.3%

82%

Bogata kalcijumom i jako mnogo joda

svileni crvi

1:2.4

63.8%

unk

unk

76%

Sadrži enzim zvani serapeptase, on imam karakteristike koje mu omogućavajubolju absorpciju kalcijuma, smanjuje inflamaciju, bol

spanać

2:1

2.9%

.4%

2.7%

.4%

92%

bogat in vit. A (67 IU/g), mnogo oksalata (19:1 ox:ca), goitrogeni

Špageti, kuvani

1:7

4.8%

.7%

1.7%

66%

tikva,pečenka

1:1

.8%

.1%

1.5%

2.2%

88%

tikva, žuta

2:1

.6%

.6%

6.9%

2.2%

92%

Bogata kalcijumom i vlaknima

Jagode

1:1.4

.6%

.4%

2.3%

5.7%

92%

bogate vit. C, umereni oksalati

Superworms

1:18

17.4%

17.9%

6.8%

60%

Jako bogati fosforom

 

Vrsta hrane

Ca:P

Proteini

Masti

Vlakna

Šećer

Voda

beleške

Paradajz

1:5

.9%

.3%

1.1%

3%

94%

Umereni oksalati (263 ppm), puno kiseo

repa sirova

1:1

.9%

.1%

1.8%

3.8%

92%

Umereni oksalati (4:1 ox:ca), goitrogeni

repino lišće

4.5:1

1.5%

.3%

3.2%

1%

91%

bogati vit. C (6%), bogati vit. A (76 IU/g), umereni oksalati

lubenica

1:1

.6%

.4%

.5%

9%

92%

Wax Worms galeria mellonella

1:7

15.5%

22.2%

7.7%

62%

Jako bogati fosforom

Žito,trava

1:1

25%

Jako nutriciono.

Super crv (Zoophobas morio)

Nepoz.

19.0%

17.0%

Nepoz.

58%

 

 

 

 

 

 

www.gekkogecko.co.yu   Žarko Petrovic