Ishrana iguane- Iguana iguana
kako hraniti iguanu na pravi način

 

Dve najbitnije stvari za svaku iguanu jesu uslovi u kojima živi i hrana koju jede. Ujedno to su i jedine dve obaveze kojima se treba izaći u susret maksimalno jer direkto utiču na sam kvalitet života našeg ljubimca. U prirodi iguane dan provode sunčajući se i jedući. Prva stvar koju treba napomenuti jeste da se iguane u prirodi hrane jako raznovrsno i da hrana koju mi dajemo našim ljubimcima nije pokušaj imitacije te ishrane u prirodi već potrerba da se iguani pruži što balansiranija hrana.
Danas se dosta zna o nutricijskim potrebama iguana tako da je moguće obezbediti kvlaitetnu hranu preko cele godine.
Prva napomena jeste da iguna mora da postigne minimalnu temepraturu  od 29,4C (istraživao John A. Phillips CRES, San Diego Zoological Society) (temeperatura kloake) da bi se mikroflora u srednjem* (hindgut) crevu aktivirala i omogućila varenje. Mikroflora u srednjem crevu razlaže celulozu i donosi  30% pa čak i 40%  energije po istraživačima Richard H. And Virgina H. McBee. Preporučujem da ispod spot lampe bude minimum 36˚C kao bi iguana mogla da dovede sopstvenu telesnu temeperaturu u poziciju da  što bolje vari hranu.

Nekoliko mitova pre nego što počnem (neću ih obrazlagati podrobno): 
- Iguanama su potrebni proteini životinjskog porekla, hrana za pse ili mačke i sl. NIJE TAČNO- takvi proteini oštećuju bubrege i dramatično skraćuju životni vek ljubimca.
- Iguane jedu sitne kamenčiće i pesak kako bi poboljšale varenje. NIJE TAČNO- iguane imaju u crevima svoju mikrofloru koja pomaže pri razlaganju hrane.
- Igunama je bolje da se stavi kamen grejač, termoakomulaciona peć i sl. grejna tela. NIJE TAČNO apsolutno očajan izbor, iguane se zagrevaju odozgo. Temperatura sa stomaka se širi brže i organi ne postignu svoju bazalnu temeperaturu a iguana ima osećaj da je postigla  optimalnu temperatur.
- Iguanama je dovoljna salata i spanać. NIJE TAČNO- apsolutno najgora hrana jer bilo koja vrsta salate je nutricijski siromasna, a spanać je prepun oksalatnih kiselina koje vezuju i sprečavaju apsorbciju kalcijuma.
To su stvari koje trenutno mogu dase setim a siguran sam da ih ima još gomila. Bar onoliko koliko ima pet shopova i nesavesnih prodavaca u Srbiji.

Energetske potrebe iguane

Iguana svoje energetske potrebe crpi iz masti, proteina biljnog porekla i karbohidrata. Slika pokazuje koji porcenat energije dolazi iz masti, koji iz proteina a koji od karbohidrata. Kod insektojeda raspored je znatno drugačiji.
Istraživanja pokazuju(Mader-Reptiles medicine and Surgery)  da iguane loše napreduju ako u svojoj ishrani imaju manje od 25%  proteina,mereno na  suvoj masi. To se prevodi u 5-8% proteina u svakom obroku sveže isečenog povrća i voća.
Problem u ovom jeste što je skoro svo povrće jako siromašno proteinima. Količina proteina iz povrća se kreće od 0.15% do 3.3%, i kao nepisano pravilo gde ima dosta proteina ima i oksalatnih kiselina i masti što ne odgovara našim ljubimcima.

Dobar izvor proteina jeste:
-hleb (ALI u hlebu, iz žitarica, ima purinske kiseline koja sačinjava životinjske proteine. Stoga hleb uništava bubrege biljojeda.)
-Soja (soja je loš izbor jer i ako bogata proteinima ima mnogo oksalatnih kiselina koje vezuju kalcijum i sprečavaju njegovu absorpciju. Oksalatne kiseline mogu da vežu više kalcijuma nego što samo povrće nosis u sebi.)
-Alfa alfa-lucerka detelina (za sada alfa alfa predstavlja najbolje rešenje za dodavanje proteina u ishrani. Može da se koristi zečija hrana, čista sušena lucerka, ili mlevena i prahu. Zavisno od oblika u kome se koristi količina lucerke varira. Za odraslu iguanu potrebno je oko ½ šolje zečije hrane, ¼ sušene lucerke ili jedna supena kašika luerke u prahu-mlevena*.  ) 
C. Richard Tracy koji se bavi nutricijom iguana kaže:˝Jako je teško pogrešiti i dati iguani obroke suviše siromašne proteinima dokle god se iguani daje izbalansirana  –salata- ˝

Dodatne stvari na koje se mora obratiti pažnja:
-Odnos kalcijuma i fosfora 2:1 je takodje jako bitan.
-Hrana bogata oksalatnim kiselinama mora da se izbegava i da se daje retko ili nikad-spanać, brokoli, kelj, paradajz, krompir, kivi...
-Hrna bogata goitrogenima mora da se izbegava i da se daje retko ili nikad-rutabaga, klice alfa alfa, suncokret, žito,kivi...
-Zamrznuto povrće nema tijamina vit. B1 ,pa je potrebo da u svaki obork  dodamo isti. Može da se doda čist B1 ili pivski kvasac. Nije svaki pivski kvasac isti, obratite pažnju da bude malo ili bez fosfora ako je to moguće. Pivski kvasac nije isto što i pekarski kvasac.
-Pripremanje hrane je jako bitno. Da ne spominjem potrebu za higienom i da hrana nesme biti prskana i tretirana raznim hemikalijama. Osim toga način na koji se hrana prezentuje je jako bitan. Jako je bitno da mlade iguane unesu što više hrane. Da bi im olakšali hrana se treba narendati a zeleni deosalate nacepkati na sitne komade.

Konačno-
 Sve gore navedeno sažeto u kratko uputstvo kako da se napravi klasišni jelovnik za iguanu.

Osnovna ideja pri hranjenju iguane je raznovrsnost, raznovrsnost, raznovrsnost.

Svaki obork iguane se sastoji iz dva dela. Prvi deo se zove bazična salata a drugi zelena salata. Bazična salata se obično daje prva rano ujutru oko 8h. Ja stavljam bazičnu salatu preko noći tako da iguana može da jede kad ogladni a to je od prileke oko 8-8 i 30h. Razlog za stavljanje bazične salate rano ujutru jeste što je to obično iguanama manje dopadljiv obrok ali apsolutno neophodan jer on nosi od 70% do 85% sveukupnih proteina potrebnih iguani za taj dan. Takodje taj obrok je nosioc vit. A, B1 i drugih vitamina. Nakon što iguna pojede svoju bazičnu salatu prelazi se na zelenu salatu koja se daje i nekoliko puta u toku dana. Moja iguna jede od prilike 1 do 3 procije dnevno. Zavisno od toga koliko je gladna i da li je vršila nuždu. Što se tiče ukupne količine hrane koju iguana dugačka 30cm (od nosa do kloake) pojede po James W. Hatfield III- Green iguana the ultimate owners manual jesu 2-3 šolje dnevno fino iseckane i izrendisane hrane. Kad uporedim sa mojom iguanom to dodje oko  ¾ ukupne količine.

Sastojci bazične salate:
- pola šolje sveže ili zamrznute zelene boranije (Ona je bitnija od žute boranije. U slučaju da je zamrznuta potrebno je dodati B1 vitamin ili pivarski kvasac koliko se zahvati prstima i ravnomerno posoli) 
- trećina šolje sveže ili zamrznute žute boranije (u slučaju da je zamrznuta potrebno je dodati  B1 vitamin ili pivarski kvasac koliko se zahvati prstima i ravnomerno posoli) 
- četvrtina šolje naseckane banane ili rendane tikve (obratite pažnju na nutricijsku listu o kvalitetu tikve, povremeno tikva može da se zameni sa šargarepom) 
- četvrtina do trećina šolje narendannog paškanata (povremeno zameniti celerom ili peršunom. Može da ostane paškanat a da se gorenavedeni sastojci dodaju) 
- četvrtina sezonskog voća mešano i naseckano (najbolje je koristiti sveže voće koje je dostupno na pijaci. Obratite pažnju na NUTRICIJSKU vrednost hrane i odnos Ca:P
- Alfa alfa (Za odraslu iguanu potrebno je oko ½ šolje zečije hrane, ¼ sušene lucerke ili jedna supena kašika luerke u prahu-mlevena*)  
bazičnu salatu dobro promešati kako bi se mineralno-vitaminski suplementi, kalcijum i alfa alfa sjedinili sa narendanim i naseckanim povrćem i voćem. 
Suplementi kalcijuma i multivitamniskog praška se dodaju po principu: *
Kod mladih iguana kalcijum 5 do 7 puta nedeljno a multivitamini 3 puta.
Kod odraslih iguana kalcijum 3 puta nedeljno multivitamini jednom nedeljno. 
Ovako izbalansiran obrok čini 1 1/3 šolje.

Sastojci zelene salate:
- maslačak, zeleni vrhovi šargarepe, sveža alfa alfa(lucerka), endivija, listovi celera, lišće repe.
- obratiti pažnju na hranu koja se preporučuje  sa liste NUTRICIJA. Tu dolazi u obzir blitva, listovi rotkvice, luk, kupus, salata(jako retko i po malo), tikvice, paprika i ostalo obojeno povrće i voće. Ovo povrće i voće može da se dodaje u bazičnu ili zelenu salatu po potrebi. 
Vreme hranjenja i količina
Iguanu treba hraniti svaki dan i ne treba joj ograničavati oborke. Treba joj dozvoliti da jede koliko god želi. Jako je bitno da iguana do 8h ujutru ima prvu činiju hrane, zatim popodne i nekoliko sati pre gašenja svetla. Iguane su kasno jutarnji ili rano popodnevni konzumatori hrane, zato je najbitnije da u tom perijodu imaju svoj obrok. 

 

* preveo sam sa srednjim crevom, i ako hind znači zadnje,zbog činjenice da se hindgut nalazi izmedju malog i debelog creva. Ovde treba konsultovati veterinara. Čim mi se ukaže prilika popraviću.
* mere navedene su odokativne i uzimaju se na sopstvenu odgovornost.
* grubo odredjen režim, ritam i količina zavisi od starosti, stanja i potreba same jedinke.

 

Reference
James W. Hatfield III- Green iguana the ultimate owners manual
Internet izvori-Melisa Caplan i drugi
Duoglas R. Mader -Reptiles medicine and surgery,second edicion

 

 

 

 

 

 

 

 

www.gekkogecko.co.yu   Žarko Petrovic