Eurycantha calcarata

Eurycantha calcarata potiče sa Nove Gvineje. Imaju čvrst egzoskelet i za razliku od mnogih drugih paličnjaka prilagođeni su životu na tlu. Dosta su krupni, ženke mogu imati i do 15cm u dužinu, IMG_8643 a mužijaci su malo sitniji i porastu do 11cm. Mužjaci imaju velike tibijalne bodlje (papuanci ih koriste kao udice za ribolov) i mogu gadno da uštinu.
Kod ove vrste je bitnija površina osnove terarijuma, pa bi za 2 odrasla para minimalan terarijum bio 30x30x25cm (DxŠxV). Najbolje se pokazala dijagonalna ventilacija, izvedena u vidu dve trake od mrežice širine po 5cm. Kako vole da se skrivaju preko dana, treba im obezbediti nekakvo sklonište, polovinu kokosovog oraha ili komad glinene saksije. Za podlogu je najpraktičnije koristiti nekoliko slojeva papirnog ubrusa.IMG_8265
Hrane se listovima kupine, maline, hrasta, leske, bukve, ruže, gloga, bršljana i verovatno mnogih drugih biljaka. Kao povremena poslastica moze im se ponuditi parče jabuke (obavezno bez pesticida).
E. calcarata traži veliku vlagu, 70-90%, pa podlogu treba dobro pofajtati svako veče.
Mužjaci imaju 5 a ženke 6 presvlačenja do adulta i odrastanje, u zavisnosti od temperature,traje 5-6 meseci. Nekoliko nedelja nakon poslednjeg presvlačenja će se pariti, a ženka će nakon 4-6 nedelja početi da leže jaja. Za poleganje im treba obezbediti posudu napunjenu peskom dubine oko 5cm IMG_8251u koji će jaja zakopavati. Ženka leže 4-6 jaja nedeljno.IMG_8243
Jaja je najbolje inkubirati u vermikulitu,   tako što se ukopaju uspravno da samo operculum bude vidljiv. Inkubacija traje od 4-6 meseci na sobnoj temperaturi. Procenat izleganja je veliki (80% i više).

 

 

 

 

 

 

Autor teksta: Ivan Simonović

foto: gekkogecko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook