Razlikovanje polova kod tarantula

Često se postavlja pitanje kog je pola tarantula. Najčešći razlog zbog kog se postavlja ovo pitanje leži u činjenici da ženke žive mnogo duže od mužijaka. Drugi mogući razlog je radi potreba parenja.Na ovo pitanje nije lako dati odgovor, jer su sekundarne polne razlike u najmanju ruku minimalne. Razlika izmedju polova postoji, koja može biti prilično velika kod odraslih jedinki ali je jako teško uočiti razliku izmedju mladih jedinki. Postoje mnoge metode za razlikovanje polova.

Razlika u polu medju odraslim jedinkama.


Ovde najčešće nema mnogo dileme. Kod zrelih mužijaka (najčešće) su uočljive tibialne kuke (tibial apophysis) kojima se mužijak pomaže pri parenju ženke. Nemaju mužijaci svih vrsta tibijalne kuke. Vrh pedipalpa se završava embolusom (sekundarni polni organ koji sadrži ne aktivne spermatozoide) kojim mužijak prenosi spermu u sprmateke ženke. Odakle, kada dodje vreme polaganja jaja, ženka u bursa-i kopulatrixs oplodjuje jajašca.
Takodje odrasli mužijaci nakon finalnog presvlačenja prave ”sperm web”. To je posebna vrsta paučine preko koje se seprma iz primarnog polnog organa (epigestrične šupljine) prelazi u sekundarni polni organ koji se nalazi na krajevima pedipalpa. Kod mladih tarantula nije moguće uočiti ovu sekundarnu polnu karakteristiku pa je tako jako teško vizuelnom inspekcijom odrediti pol.
Polno zreli mužijaci imaju jako duge noge spram tela, lakši su, opistoma je jako mršava, imaju blede, tamne boje, bez kontrasta. To je još jedan od razloga zašto su ženke poželjnije i shodno tome skuplje. Izuzetak su tarantule iz roda Pamphobeteus kod kojih su mužijaci plave, purpurne ili pink boje, dok su ženke u glavnom braon boje.
Zreli mužijaci su najčešće hiperaktivni. Stalno se kreću po terarijumu u potrazi za ženkom. Nezainteresovani za hranu.

Razlika u polu izmedju mladih tarantula.

Razlike izmedju mladih tarantula definitivno postoje ali su jako suptilne. Postoji veliki broj razlika koje nije lako uočiti. Tako da pri odredjivanju pola ”od oka” najvažniju ulogu igra iskustvo. Evo nekoliko tvrdnji koje su verovatno tačne ali ne i dovoljne da bi bili sigrni.
Celijatere (zubi) kod mužijaka su nešto manje nego kod ženki.
Opistoma je kod ženke šira, krupnija i prevoj ka prosomi je strmiji. Ali to može da varira  I od uhranjenosti.
Prvi par pluća leži u istoj ravni kod mužijaka, dok kod ženki je pod uglom.
Sternum (ploča sa donje strane tarantule) kod ženki liči viče na jednakostranični šestougao do je kod mužijaka izduženiji.
Epigestrični procep (otvor u nivou bazisa prvih para pluća) i deo iznad njega je izpupčen i puniji kod ženki.
Sve su to razlike koje mogu pomoći pri odredjivanju pola.

 

 

Odredjivanje spermateka.

 

Najsigurniji i jedini sto postotni način odredjivanja pola kod polno nezrelih jedinki je da se traži organ zvan spermateka. Kod vrsta (retke su kod nas i teško da ćete naići na te vrste tarantula) kod kojih ne postoje sprmateke traži se organ koji se nalazi odmah ispod mesta gde bi trebalo da budu spermateke, a zove se uterus exsternus. Sve tarantule presvlače i uterus expternus zajedno sa sprmatekama. DSC01467
DSC01658Spremateke su najčešće parni organ i služe za skladišćenje sperme  do trenutka oplodnje, što kod nekih vrsta može da potraje i po godinu dana. Najčešće su nalik kornetima ali mogu biti i oblika džepa ( rod Poechiloteria, Brachypelma i sl.). potrebno je znati kako spermateke izgledaju kod svake vrste da bi napravili pozitivnu i validnu indentifikaciju.

 

 

 

Proces indentifikacije pola uz pomoć mikroskopa.

Nakon što se tarantula presvukla, pažljivo vadimo presvučenu kožicu. Ovo može biti opasan trenutak po tarantulu jer su tad najranjivije. Mek egzoskelet čini tarantulu jako nervoznom, pa i najmanji trzaj je može naterati u beg koji može rezultirati povredom ili odbacivanjem udova.DSC00742
Najbolje je ostaviti tarantulu bar 12 sati na miru pa nakon toga pokušati sa vadjenjem kožice. Presvučeni egzoskelet stariji od 3 dana se jako teško otvara. Nakon što smo izvadili ceo egzoskelet, jedini deo koji nas zanima je deo sa opistome. Zato pažljivo rukujemo egzoskeletom i postavljamo na staklenu pločicu.
Neophodno je pripremiti rastvor sredstva za sudove u vodi. Dve jedinice sredstva za sudove prema deset jedinica vode je dovoljan odnos. Dobro promešati i uzeti u špric. Naneti dve, tri kapi rastvora na stakleni slajd. Zalepiti egzoskelet tarantule. Egzoskelet polažemo u  normalnu poziciju tarantule tako da carapas bude iza opsitome. Cilj ovog je da se kožasti deo opistome otvori tako da napravimo pristup unutrašnjem delu pluća. Jako je bitno poravnati površinu izmedju gornjeg para pluća (gornja alkava) ali nikako tapkanjem jer će se nežna kožica pokidati. U ovu svrhu koristim tupe krajeve igle i nežnim pokretima se zateže egzoskelet. Otvaranje opistome može da traje dugo. Dodavanjem rastovra iz šprica omekšavamo egzoskelet i sprečavamo da se krajevi lepe jedan za drugi. Nakon uspešnog otvaranja prenosimo slajd na postolje mikroskopa. Egozoskelet tarantule postavljamo tako da celijaterama i pedipalpima bude okrenuta prema nama jer se slika u sočivu obrće, pa na taj način dobijamo prirodnu orjentaciju slike na mikroskopu.
Zatim počinjemo sa traganjem za spermatekama. Počinje se sa najmanjim uvećanjem pa po potrebi prelazimo na veće.

 

slike spremateka. slike sa leva na desno.

  1. braunhauseni; A. geroldi; A. versicolor;

A braunchauseni Pilcture 014 (3)A geroldi spermateke DSC00851Aviculari versicolor spermateke DSC01278

 

A. geniculata; A. insuptilis (primerak od 1cm); A. semmanni;

a. geniculata DSC03135 a. insubtilis DSC01886 A. semmanni DSC00556

B. auratum; B. emilia; B. smithi (mladaod 3cm);

b auratum miljan DSC02070 b emilia spermatekeDSC01596 b smithy spermateke DSC01493

B. vagans; C. cyanopubescens; B. smithi mužijak;

B. vagans spermateke DSC00796 C. cyanopube DSC00750 DSC00677

G. acteon; G.acteon (odozgo,sprmateke i uterus externus dole); H. gigas;

G acteon spermateke DSC01642 G acteon spermateke DSC01690 h. gigas DSC01551

H. species blue; L. parachybana (jako mlada jedinka od 1,5cm); P. rufilata (14cm );

h. species blueDSC02314 l parachy sperm,ateke DSC00901 p regalis miniaturaDSC01139 (1)

P. regalis(7cm ); P. regalis( 3cm raspon nogu); P. fasciata;

p regalis miniaturaDSC01139 (2) p regalis miniaturaDSC01139 (3) p regalis miniaturaDSC01139

P. striata; P. cambridgei; Terafosa blondi;

DSC01637 P. cambridgei DSC00504 T. blondi DSC00510

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook