Generalno o gajenju paličnjaka

 

Paličnjaci su insekti iz reda Phasmatodea. Postali su popularni kod odgajivača širom sveta zbog velike raznolikosti i veoma malih zahteva.
Za gajenje većine vrsta paličnjaka je dovoljna sobna temperatura (20-25°C), pa grejač (a ni druga skupa oprema) nisu potrebni.

Po vrsti biljaka koje prihvataju, paličnjaci se mogu podeliti na tri grupe:
• -Rosaceae/Quercus grupa (velika većina vrsta, hrane se listovima kupine, hrasta, ruže…)IMG_8530
• -Ligustrum/Lonicera grupa (manja grupa, hrane se živom ogradom, orlovim noktima, jorgovanom)IMG_6042
• -Paprati grupa(Samo par vrsta se hrani papratima, najpoznatija je Oreophoetes peruana)
Biljke treba uzimati što dalje od puta, i morate biti sigurni da nisu tretirane pesticidima. Da bi listovi sto duže ostali sveži, grančicu treba staviti u teglu sa vodom i obavezno obezbediti da insekti ne mogu da upadnu u vodu. Biljke treba menjati kad se listovi osuše ili kad budu pojedeni (otprilike jednom nedeljno).
Životni vek paličnjaka je oko 12 meseci. Mužjaci obično žive kraće, od 2-6 meseci posle zadnjeg presvlačenja. Uglavnom ljudi ne shvataju da je to normalan, prirodni proces, i da uginuće odraslih insekata nije kraj. Ženke snesu od 80-300 jaja, čija inkubacija traje prosečno 6 meseci tako da ciklus uskoro može opet da počne (nikad se ni ne prekida). Uglavnom se generacije poklapaju, tj. odrasli insekti su obično živi kad počnu da se legu prvi mladi iz njihovih jaja.
Kod odgajanja paličnjaka je najbitnije strpljenje (posebno kod inkubacije jaja). Inkubator se može napraviti od bilo koje providne plastične kutije sa poklopcem. Na poklopcu se izbuše rupice za ventilaciju, a na dno se stavi papirni ubrus, vermikulit ili pesak. Podloga se pofajta tek toliko da bude vlažna na dodir, i jaja se rasporede preko. Inkubator se drži na sobnoj temperaturi (20-25°C), i vlažnost se održava povremenim fajtanjem (2-5x nedeljno, u zavisnosti od ventilacije i drugih faktora).IMG_0072IMG_8643
I možda najbitnija stavka za kraj:
Nikada, i ni u kom slučaju ne bacajte jaja i ne puštajte paličnjake u prirodu.
Uvek inkubirajte samo onoliko jaja koliko vam je potrebno (dovoljno za narednu generaciju), a ostatak morate uništiti vrelom vodom ili smrzavanjem u zamrzivaču na 72h. Odgajanje ovih insekata donosi veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost.

 

 

Autor teksta: Ivan Simonović

foto: Gekkogecko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook