Kako izabrati zdravg ljubimca

Pre nego što se odlučite da kupite egzotičnu životinju neophodno je prikupiti što više informacija o čuvanju željene vrste i pripremiti se za njen dolazak. Pogrešno je prvo kupiti životinju, pa potom se raspitati kako se čuva i kako spremiti habitat. Takodje, informacije koje dobijete u pet šopovima najčešće nisu dovoljne.  Motivi za davanje neadekvatnih i površnih informacija su različiti, ali u to nećemo ulaziti.
Nakon što ste sve sredili, nabavili, kupili i naučili potrebno je da kupite ljubimca. S obzirom da je kod nas ponuda ograničena, nema mnogo biranja. Takodje, retko će te se  naći u prilici da u ponudi ima nekoliko jedinki pa da možete da izaberete onu koja vam se najviše dopada. Bilo kako bilo potebno je da izaberete zdravu jedinku. Da bi izabrali zdravu životinju potrebno je da znate kako izgleda zdrav primerak. Pored toga što Vas zanima u kakvom je stanju jedinka, jako bitna stvar je na koji način se čuvaju primerci koji su na prodaju. U kakvim se uslovima nalaze jedinke. Kod nas je često slučaj (mahom zbog ponude preko interneta) da osoba koja želi da kupi životinju nije u situaciji da vidi ponudjene životinje pa mora da se osloni na informacije koje dobije od prodavca. To je definitivno minus ali i kroz sam razgovor možete da naslutite u kakvom su stanju životinje.
Ovde ću navesti neke indikatore zdravlja/bolesti  koji mogu poslužiti prilikom odabira životinje.
Postoji jedno nepisano pravilo koje se odnosi na činjenicu da kada kupac pita, odgaivač mora da zna odgovr. Da me ne bi pogrešno razumeli, ovom tvrdnjom želim da naglasim koliko je bitno da od prodavca/odgaivača možete da dobijete sve potrebne informacije o čuvanju i zbrinjavanju jedinki. Šturi odgovori, odgovori koji samo naglašavaju da je to jednostavno i lako, da tu nema nikave filozofije, uradite samo ovo ili samo ono, takvi odgovori ne nose nikakvu informaciju i ne pomažu Vam. Naravno i najiscrpnije informacije treba podkrepiti informacijama iz knjiga i sa drugih sajtova.

Pobrojane karakteristike će se odnositi generalno na reptile. Mnogi opisi su univerzalni, dok se neke odnose samo na pojedine vrste.

Fizički izgled :

– telo treba da bude simetrično. Kičma prava, a udovi u adekvatnom položaju. Povremeno gušteri mogu zauzeti čudne poze pa se može steći utisak isčašenja i sl. Tada treba naterati jedinku da se pomeri i zatim se posmatra njena lokomocija.
– kretanje nesme biti ometeno, sa tremorom. Zdravi pokreti su fluidni i glatki.
– koža mora biti glatka, najčešće sjajna. Usled stresa ili promene terarijuma neke vrste mogu da potamne. To je normalna reakcija, nakon aklimatizacije se vraća normalna boja. Takaodje, tamna boja može biti znak niske temeprature.
– koža bez izraslina. Bez krpelja i drugih parazita. Paraziti su česti kod jedinki koje su otete iz prirode, takozvane WC ٭ .

-gekoni presvlače svu kožu od jednom. ne bi trebalo da imaju ostatke kože. Iguanide i kameleoide se ljušte parcijalno, parčići kože su normalna pojava.
– telo bez hematoma i povreda. Telo bez opekotina. Pogledati guštera sa svih strana.
– telo nesme biti suviše mršavo i slabo ali nije strašno ako je reptil malo tanji. Reptili mogu dugo bez hrane.
– glava je često snažna sa simetrijom parnih organa.
– uši (ušna šupljina sa membranom) kompaktna bez tečnosti i mehurića.
– oči su jako bitan indikator zdravlja. Oči moraju biti žive, pune i okrugle. Kapci otvoreni kod agitirane životinje. Poluzatvorene, lenje i umorne oči su znak bolesti. Oči ”na pola koplja” takodje su indikator da nešto nije u redu.
– noydrve jasno naznačene, okrugle (najčešće) bez sluzi i bilo kakve tečnosti. Postoje reptili koji redovno kijaju pa je moguće nagomilavanje soli, kao kod iguana. To je normalno.
– usta su još jedan od dobrih indikatora zdravlja. Ako je moguće, uzeti reptila u ruku i otovriti usta. Postoji nekoliko načina, jedan od njih je konstantan pritisak palcem i kažibrstom ruke  primeniti malo iznad mandibule (takozvani obrazi) dok ih jedinka ne otvori. Mnogi reptili imaju melanina u usnoj duplji pa krov usne duplje ima crnu boju. Usta bez ranica, crvenila i izraslina, bez gnoja. Jezik  mesnat i crven najčešće.
– ekstremiteti treba da budu snažni i mišićavi. Obratiti pažnju da posotje vrste koje imaju jako nežne i tanke noge.
– prsti su dobar indikator kako je životinja čuvana. Često zapostavljene jedinke imaju problem sa presvlačenjem, pa se koža ne skine adekvatno. Ta koža  se najčešće zadrž na prstima. Takodje odgriženi prsti su kod nekih životinja normalna pojava usled agresivnosti a kod nekih su indikator prenaseljenosti kao npr kod iguana.
– kloaka mora biti čista i u nivou tela. Ne sme biti naduvena. Niti da se na njoj nalazi feces. Obratiti pažnju na seminalne čepove. To su stvrdnute izlučevine nalik na izmet i prljavštinu. Javljaju se najčešče kod polno zrelih bradatih agama i posledica su njihove seksulane uznemirenosti usled sezone parenja. To je normalna stvar i ne ugrožava jedinke.
– rep ne sme biti tanak, naravno zavisno od vrste. Lako je uprediti sa slikama na internetu. Posotje vrste koje odbacuju rep kada su ugrožene. Rep ponovo naraste ali najčešće ne u starom sjaju. Kidan rep nije znak bolesti niti takva jedinka treba da se izbegava.
– kada se uzme jedinka u ruke reptil treba biti snažan i aktivan. Gušteri poput kamelona moraju imati snažan stisak nebitno od veličine. Snaga u nogama mora da drži telo iznad grane.
-izmet treba da bude kompaktan. Nikako voden. Bez vidljivih parazita u njemu.

Ponašanje:

– jako je bitno da se životinja hrani sama. Povremeno se dešava da životinja dolazi iz inostranstva tako da i sam odgaivač nema priliku da vidi da li životinja jede. U tom slučaju odgaivač je dužan da predje preko svih ovih stavki koje se mogu utvrditi vizuelno i da Vas obavesti. O garanciji da li jedinka jede kupac se dogovara sa nabavljačem i to je individualna stvar.
– kada uznemirimo ili probamo da uhvatimo životinju, jedinka bi trebalo da se brani. Trebalo bi da pokuša da beži ili da se aktivira ako je životinja od onih koji su pitomiji. Ali u svakom slučaju životinja mora da reaguje.
– jedinke koje se ”uspavljuju u šaci” su bolesne ili jako pripitomljene.
– oči  treba da budu aktivne,  pogotovu kod iguana i kameleona.  Ako se desi da jedinka zažmuri na jedno ili oba oka, nije nikakav znak bolesti već dobar znak koji kaže: nestani !!!
– životinje koje su otete iz prirode su često letargične, pune parazita i odaju utisak da su prljave, prašnjave. Jedini pravi način da se odkrije da li je WC ٭ ili CB ٭ je da se pita prodavac ali tu ne dobijete uvek iskren odogovr.

Izgled terarijuma:

– terarijum mora da sadrži najneophodnije stvari kao što su potrebne sijalice, grejanje, novine ili supstrat, hranu, vodu, mesto za skrivanje ako je potrebno i relativno čist tj. očišćen izmet. Bilo kakvi izgovori prodavca/odgaivača ne smeju biti opravdanje.
– terarijum nesme da bude prepun životinja. zavisno od vleičine i vrste reptila od 3-10 sme biti u jednom terarijumu. Mlade iguane do 40cm mogu se čuvati zajendo u relativno velikom terarijumu. Bilo kakvi izgovori prodavca/odgaivača ne smeju biti opravdanje za prepune terarijume. Takve životinje su pod konstantnim stresom i ne može od njih da se očekuje da žive dugo i zdravo.
-nikako različite vrste u jednom terarijumu.

Ponašanje odgaivača/prodavca:

– odgaivač/prodavac je dužan da vam objasni i odgovori na svako pitanje. Lako ćete uočiti nedostatak znanja i nemogućnost da Vam odgovori, što ukazuje na to da ni sam prodavac  ne zna odgovor, da nije zainteresovan da sazna i da je samo trgovac. Takve osobe ne birnu o svojim životinjama.
– jako je dobro kupovati od ljudi koji su se specijalizovali i bave se odgajanjem i razmnožavanjem  npr. zmija ili durgih životinja. Te osobe brinu adekvatno i za svoje životinje i za životinje koje su u ponudi.
– ako nakon razgovora sa prodavcem (o čuvanju odredjene vrste životinja) imate utisak da ništa niste naučili ili da je sve lako da se čuva, znajte da to nisu iskrene instrukcije i namera prodavca je samo da vam proda životinju.

 

Pre nego što kupite životinju imate pravo da pitate sve što želite.Treba da saznate sve što vam nije jasno. U slučaju da naručujete životinju treba da porazgovarate o svim uslovima i prblemima koji mogu da se jave. Neki će Vas posavetovati po pitanju izbora ljubimca, dok će drugi da vas puste da sami odlučite.  Na kraju krajeva Vi ćete brinuti o tom ljubimcu i zato Vi birate. Retko koji odgaivač će vam dati bilo kakvu garanciju o tome koliko će dugo živeti jedinka . Razlog tome je što se polazi od činjenice da niko ne zna šta ćete Vi uraditi i kako ćete čuvati životinju. Zato se dobro pripremite prilikom kupovine i spremite svoj spisak pitanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

WC ٭ -divlje uhvaćene
CB ٭ – izvedene u terarijskim uslovima

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook