Retencija (zaglavljena) jaja kod ženke iguane (Egg binding)

iiguanadsc02633U ovom tekstu bih želeo da se osvrnem na potrebu i probleme koji mogu da se jave kao posledica loših uslova u kojima se čuva zelena iguana (Iguana iguana).

Iguana dugačjka 110cm po imenu Čeda (koji je u stvri žensko ali u tekstu ću o Čedi govoriti u muškom rodu) dobio sam ga od jednog super lika sa kojim sam u kontaktu već neko vreme. Momak je takodje dobio Čedu od druge osobe koja nije imala adekvatan terarijum. Čeda ,koji se sada ispostavio da je žensko, je kod prvog vlasnika živeo oko dve, dve ipo godine. Od kako je preraso terarijum živi u sobi bez uvb lampe i spot lampe. Jako malo znam o uslovima u kojima je on živeo ali jedno mogu da tvrdim, Čeda je jeo dobru hranu. Nemam tačne informacije koliko je to trajalo. Takodje momak koji je Čedu uzeo nije imao adekvatan terarijum jer je to bilo privremeno rešenje i pre nego što je počeo da pravi novi terarijum došao je do zaključka da je Čeda jako težak za čuvanje. Inače čeda je postao jako uznemiren, non stop se peo i vršljao koliko sam ja razumemo momka iz naših razgovora (ako sam pogrešio izvinjavam se ). Takodje Čeda je na opšte zaprepašćenje sneo jedno jaje. Naime momak je odlučio da mi pošalje čedu jer ja imam veći terarijum koji je odmah usleljiv i sve potrebne lampe.

iguanaiguanazelnaiguanadsc01142Slanje iguane za Niš nije prošlo slavno. Odlučio sma da zamolim prijatelja da mi donese iguanu pošto on ima kombi koji dolazi jednom nedeljno za Niš. Kombiju je bilo potrebno oko 10 sati da dodje do Niša jer je uz put imao neke ˝posliće˝. Tu sam izgubio živce. Iguana je stigla oko 22h. Otvorio sma kutiju u kojoj je došla i stavio na mali stočić(slika levo). Ostavio sam je da prenoći. Celo veče sam zurio u nju i oka nisam sklopio sve do 15 do 7h kada se svetla automatski pale u mojoj sobi gde čuvam životinje. Kada su se svetla upalila počeo je pakao. Naravno kao i svaki pakao ne primetiš da si već debelo ušo u podzemlje. Trebalo je Čedi nekoliko sati da se zagreje. Kada je podigo temperaturu na normalu počeo je palaca jezikom i da istražuje sve što stigne. Jako je bio agresivan. Samo na pokušaj da mu se pridje lupao je repom, pokušavao da ujede i slično. Zaprepastilo me kako se sporo kreću i kako su tvrdoglavi i uporni. Gde je nameračio da prodje tu je prolazio. Preko knjiga, kompijutera,monitora, inkubatora, kante i naravno sve poobarao. Peo se na police i terarijume. Nisma mogo da ga obuzdam. A usput sa ludeo i pitao sebe u šta sam se to upustio.

Inače iguana je bila ogromna, naduvena i hiperaktivna. Boja kože se nije posebno promenila.iguanaiguanazelnaiguanadsc01203

Terarijum je bio spreman ali nije bilo grana pa sam odlucio da jedan dan provede u sobi. Naravno Čedin dolazak je zahtevao opštu rokadu u sobi i 2 nova terarijuma da se naprave u minimalnom roku.Taj jedan dan pretvorio se u 3 dana zbog neadekvatnih dasaka koje sam morao da zamenim granama koje je tebalo da nabavim od drvoseče (ispostavlilo se da su grane nešto što Čeda obožava a verovatno nije video do sad) ….u periodu od ta 3 dana Čeda je sneo jedno jaje koje je bilo žuto i smežurano. Opijen ludilom u koje me Čeda bacio nisam ni doveo do svesti činjenicu da Čeda snosi jaja (slika desno)i da to u najveće ide po zlu.

iguanaiguanazelnaiguanapicture069Iguane snose jaja i ako nisu oplodjene i to u glavnom počinuju  sa dve ipo do tri godine života. Svakoj iguani treba obezbedi kutiju sa vlažnim peskom  za polaganje jaja. Iguana će u njoj iskopati rupu. (to traje odredjeno vreme od nekoliko sati pa i do par dana). Sva jaja se polažu od jednom u proseku oko 40. Ukoliko iguana  položi  jaja u roku od par sati pa  naknadno počne da polaže dodatna jaja (nedaj Bože da se jaja zaglaveu bilo kom stadijumu ili ne mogu da izadju uopšte) smatra se da je takozvanoretencija ili  zaglavljivanje jaja nastupilo. To je jako opasna bolest, jako smrtonosna i jedan od najčešćih uzroka smrti  odraslih  ženki iguana. Smrt nastupa najčešće zbog infekcije.

Razlog zaglavljivanja jaja jeste slaba aktivnost iguane, neadekvatna iskrana i stres.

Čim se Čeda smestio u terarijum i ja došo u situaciju da mogu sam na miru da odem na kafu a da ne brinem da li će poobarati stalažu sa 50 tarantula počeo sam da shvatam da je iguana bolesna. Čeda je naredna 5-6 dana polagao po jedno do dva jajeta.  Polagao ih je ležeći na grani i ako je imao kutiju  za polaganje gde je nekoliko sati kopao. Onda je došao period kada je snosio po 5 jajeta da bi nakon tri dana kulminiralo sa 15+ jajeta. Pošto je izbacio oko 30 jajeta računao sam da je moguće da je kraj ovog mučenja i rešio sma da ga odnesem na snimanje. Sve spremio kako treba i ulovio baš dan kada nije bilo mnogo hladno oko 15+C. Odneo ga i snimili ga.

Imao sam šta da vidim oko 6-7 jedva vidljivih jajeta (kožasta su jaja pa se teško ocrtava silueta). Predpostavio sam da ima duplo od onog što možemo da vidimo na snimku. Znači nekih 14-ak….

Veterinari i ja smo bili u pripravnosti da operišemo iguanu. Trebalo bi da se izvade  neizbačena jaja i da se izvade jajnici i materica (ceo reporoduktivni iguanaiguanazelnaiguanadsc01400organ) jer je jako rizično ostaviti ih zbog infekcije. Ja sma bio na trncima… ludeo sam. Naravno tokom cele priče Čeda ne jede. Pio je vodu 2-3 puta što mi je ulilo dosta nade. To sam izvodio tako što sam mu prskao glavu fajtalicom a zatim mu podvalio činiju sa vodom. Činimi se da je pio i po 40-50ml vode. Još jedan dobar znak koji mi je oraspoložio – dok sam vraćao Čedu u kutiju, pošo sam prstom da mu vratim rep u kada je on mene tako ujeo da je odma krv počela da lije po ambulanti.  Nije da sam mazohista nego ako se ona brani znači da je u poprilično dobroj formi. Imao sam rasparanu falangu kao da je prošla kroz rende. Nakon snimka sedeća 3 dana čeda je položio još 11 jaja i tu je bio kraj. Ne mogu da opišem koliko je napeto kada čekate samo da izbaci još jedno jaje i da ti stavi do znanja da još uvek može da podje po zlu. Nakon 3 dana po zadnjem izbacivanju jaja mališa je počeo da jede tako što sam ga listovima hrane lupkao i gurao po glavi i ustima. U početku su to bile male količine ali sada Čeda jede prepun tanjir zelenila. Prošlo je skoro 2 nedelje od zadnjih jaja i Čeda izgleda fino. Voli da se mazi, nije problem uzeti ga i ako i dalje ima kandže kao lav, jede iz ruke i super je. Još uvek vučemo infekciju trećeg kapka ali to bi trebaloda se sredi.

Eto na šta liči kad mališa nema ok uslove. Mislim da je jedan od faktora koji su odlučujući bili: temepratura koja je kostantno bila 35 C u celoj sobi (da ne spominjem to spavanje i opijenost ujutru) ispod lampe 39C, to što je pio vodu i to što je (predpostavljam) Čeda bio dobro i kvalitetno hranjen. Stres u sobi je bio minimalan, nikom nije bilo dozvoljeno da ulazi. Svaki treći dan tople kupke i masiranje stomaka. Nikakvo majanje po rukama. Čeda je bio na grani 15ak dana bez prestanka i nikakvo pomeranje.

Sad skita povremeno ali jos uvek voli samo da se sunca i povremeno da da se mazi…

 

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook