Achetus domesticus- domaći cvrčak

Postoje mnogi tekstovi na internetu o čuvanju cvrčaka, tako da ovaj tekst ne treba biti jedini izvor. A koliko tekstova toliko i različitih ideja da se neke stvari reše. Naravno ne leže sve stvari svakom odgaivaču. Tako da ovaj teks će biti o čuvanju i razmnožavanju cvrčaka na način na koji ja to radim.ProdajaH_clip_image014

Cvrčke čuvam jako dugo jer moja kolekcija neprekidno raste. I ako sam do sad razmnožio desetine hiljada ne mogu da kažem da je čuvanje ušlo u automatizam. U početku mi je čuvanje cvrčaka bilo jako interesantno, posvećivao sam jako puno pažnje i vremena. Prve dve godine su prošle u eksperimentisanju i pronalaženju načina koji mi najviše leži. I dan danas se desi da ostanem ˝kratak˝ za cvrčke jer propadnu 2 -3  legla.

Tabela : mere su uzimane na 1g hrane (cvrčak ili tenebrija).

Vrsta hrane Cal/g žive mere Cal/g sušene mere % Cal iz proteina % Cal iz masti
Cvrčci 1,9 4,8 50 44
Tenebrija 2.1 5.0 37 60

*preostali procenat se gubi ili je takozvana prašina

Jasno se vidi bolja uravnoteženost kalorija iz masti i iz proteina. Zato se cvrčak još uvek (pored bubašvaba,o kojima se za sada nezna dovoljno) koristi kao glavni izvor hrane. Lako se dodaje vitaminsko mineralni prašak i Ca jer se prah bolje lepi za njih nego za tenebrije i fobase.

OPREMA

Od opreme koristim stakleni terarijum površine 60cm x 30cm i visina 30cm. Metalna mreža. Lampa i slijalica od 60W. Kartonske kutije za jaja. Poklopce od metalnih kutija za viski. Plastične kutije od sladoleda. Treset. Inkubator.

TERARIJUM

Terarijum dimenzija 60x30x30 može da drzi i do 1500 cvrčaka. Ja korisitm terarijume od stakla jer su lakši za čišćenje i pranje. Posle svake kolonije terarijum treba oprati vrelom vodom. Ne koristim ništa od hemikalija osim u slučaju da posotji neki problem. U tom slučaju 3% -im hidorgenom oprati terarijum i zatim isprati mlakom vodom. Ostaviti bar 6h da se osuši. Nakon toga je sigurno za upotrebu. Metalna mreža navučena na terarijum služi da spreči cvrke koji skaču. Naravno uvek će biti nekolicina kojima će to poći za rukom ali ne trebate se sekirati jer se cvrčci ne mogu zapatiti niti razmnožiti u stanu.dsc02094

Za one koji ne žele da razmnožavaju cvrčke i kupuju manje količine najbolje je čuvati cvrčke u kriket kiperima. Plastične kutije koje mogu da zbrinu do 50 cvrčaka bez problema. Lake za pranje, održavanje i pogodne da se cvrčci vade i hvataju. Sliku kriket kipera možete videti na strani prodaja, delu oprema.

TEMPERATURA I OSVETLJENJE

Cvrčci jako vole toplotu. Ja u te svrhe koristim lampu i sijalicu od 60w preko leta a zimi koristim sijalicu od 100W. Što je temperatura viša to će cvrčci brže rasti. Neka idealna temepratura je 30˚ C. Dnevna temeperatura ispod lampe može da ide i do 40˚C. Pošto koristim lampu nemam konstantnu temperaturu u terarijumu pa se tako preko leta temperatura kreće izmedju 26˚- 38˚C a zimi izmedju 18˚ – 34˚C . Jako pametna stvar je kabl grejač koji može da se obmota oko terarijuma i da povisit ambijentalnu temperaturu terarijuma preko noći.

 

dsc02095ČUVANJE- HRANA I VODA

Prvo i osnovno je da obezbedimo cvrčcima potrebne uslove kako bi živeli. Kartonske kutije za jaja služe da se poveća korisna površina po kojoj cvrčci mogu da se kriju i kreću. Kartone treba menjati na bar 3-4 meseca.

Činija za vodu mora biti plitka ali dovoljno široka kako bi držala dovoljnu količinu vode za bar jedan dan. Cvrčci nisu najpametnije i najsnalažljivije životinje kada je u pitanju voda u dobokim činijama. Ja zato korisitm metalne poklopce od viski kutija. Varijante sa vatom i sundjerima mi se nikada nisu dopadale. Probao sam i nije išlo. Izmet koji se tu hvata lako se budja i upropasti svu vodu. Pojilice za ptice mogu biti rešenje ali činimi se da je otvor za vodu suviše mali da bi namirio cvrčke.

Što se tiče hrane cvrčci jedu sve. Mogu se hraniti psećom i mačijom hranom, hranom za ribice, koncentratom za piliće, hranom za zečeve, hleb, povrće i voće. I ako sve to jedu većinu gorenavedenih stvari treba izbegavati. Razlog je jednostavan to što jedu cvrčci unose i vaši ljubimci, a mnoge od navedenih stvari nisu adekvatne za egzotične životinje. O ovoj temi pročitajte u tekstu o gatloudu (uskoro). Kratka preporuka-ako koristite komercijalnu, kupovnu hranu koristite koncentrat za piliće (Ca manje ili jednako 8%) ili paletiranu hranu za zečeve. Ja koristim sopstveni miks. Ako želite da probate hranu koju ja koristim slobodno me kontaktirajte.

RAZMNOŽAVANJE CVRČAKA

Pošto smo prešli osnovnu problematiku čuvanja cvrčaka sad ću se osvrnuti na problem razmnožavanja. Moja subjektivna ocena težine razmnožavanja od 1 do 10 je odprilike 6. Razlog nije jednostavan ali jedna od stvari jeste problem vode kod tek izleglih cvrčaka i kanibalizam.

Kada imate odrasle cvrčke a to ćete znati tj. čuti potrebno je ženkama obezbediti kutiju gde će polagati svoja jajašca. Za tu svrhu je idealna kutija od sladoleda koja je 2/3  napunjenja tresetom. Treset treba blago utapkati kako bi bolje držao vlagu. Sad je prilika i da se treset malo nakvasi. Pola šolje vode ili prskanje fajtalicom treba da reši taj problem vlage. Naknadno kvašenje treseta nije poželjno jer može da dodje do otvrdnuća gornjeg sloja što automatski upropasti sva jaja. Mnogi odgaivači stavljaju razne mrežice preko kutija kako bi sprečili odrasle cvrčke da ručkaju jaja. To je jako pametna ideja i funkcioniše super samo ako uspete. Ne znam u čemu je problem ali to meni nikada nije pošlo za rukom. Čak se desi da ima toliko jaja da je nemoguće izvesti ih jer se osuše. Porbajte, možda imate više sreće. Zemlja za polaganje jaja se koristi samo jednom. Ustajala ispošćena zemlja mešana sa opnama starih jajašca može lako da uništi i isuši jaja.

Naredna 10 dana kutija sa zemljom ostaje u terarijumu naslonjena na ivicu kartona kako bi ženke mogle da udju i izadju iz kutije. Nakon tog perioda kutija se vadi i stavlja u inkubator. Temepratura u inkubatoru je 30C i mali izlaze za tačno 10 dana. To je taman period koji nova kutija sa zemljom provodi u terarijumu sa cvrčcima i nakon toga ona ide u inkubator na izleganje. Ako počnete sa 100 odraslih jedinki  trebalo bi da dobijete oko 1000 malih.

Kada se posle 10 dana u inkubatoru pojave mali pinheds (cvrčci veličine glave čiode) onda ih treba smestiti u novi terarijum. Razlog jeste kanibalizam. Znači svaka generacija posebno, eventualno dve generacije za redom mogu zajedno. Terarijum za male je potpuno isto uredjen kao i za ordasle osim što je činija za vodu izbačena.dsc02161

Svu zemlju zajedno sa mališanima izbacim u jedan ugao terarijuma i svu tu zemlju redovno kvasim. Na taj način obezbedim dovoljno vode a nema ni jednog udavljenog mališana. Zemlja ostaje u terarijumu sve dok se ne pojave odrasli cvrčci. Sa prvom pesmom mužijaka izbacujem zemlju i ubacujem činiju sa vodom i kutiju za polaganje jaja.

Mališane hranim takodje sopstvenim gatloudom. Zavisno od temperature mališani postaju polno zreli za 30 do 60 dana i žive 2-3 meseca.

Činimi se da je najpogodnije da se ima jedna kolonija koja će dati sledeće dve generacije cvrčaka,i jedna kojom će se hrnaiti ljubimci. Pošto izvedemo dve generacije malih počnjemo davati mešano i iz jedne i druge kolonije. Dok potrošimo to mališani će sazreti i opet u krug. Za manje potrebe dovoljno je samo 2 kolonije kako bi se održala potrebna količina. Naravno to nije uvek moguće.

Upornost je jako bitna tako da nemojte odustati ako ne uspete prvi put. Srećno sa čuvanjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook