Uputstvo za razmnožavanje

Tenebrija molitor ili brašneni crv, kako se kod nas zove, je jedna od najčešće razmnožavanih buba (pored cvrčaka). Tenebrija se najlakše razmnomžava, lako održava i ne zahteva mnogo vremena.dsc02160

Tenebrija je crv tenebrija bube, koja je crne boje i dugačka oko 8mm. Bube retko lete i imaju jako nisku nutricijku vrednost. Zbog toga i zbog svoje tvrdoće bube se ne daju, već se za ishranu ljubimaca koriste samo crvi.

Crv tenebrije je dugačak oko 2,5 do 3 cm., težina oko 0,2g zlatno žute boje. Tenebrija ne treba da bude osnovna hrana ni jednog insektojeda već treba da se koristi samo kao dopuna. Razlog ovom jeste njihov visok procenat kalorija iz masti. Kako bi stekli bolji utisak o nutriciskoj vrednosti uporediću sa vrednostima cvrčaka koji su idealna osnovna hrana.

 

Tabela : mere su uzimane na 1g hrane (cvrčak ili tenebrija).

Vrsta hrane Cal/g žive mere Cal/g sušene mere % Cal iz proteina % Cal iz masti
Cvrčci 1,9 4,8 50 44
Tenebrija 2.1 5.0 37 60

*preostali procenat se gubi ili je takozvana prašina

 

Jasno se vidi da su tenebrije dosta kaloričnije od cvrčaka i da mnogo više kalorija dolazi iz masti i samim tim se vezuje za masti.

Svako četvrto hranjenje treba poprašiti mineralno vitaminskim praškom.

Potreban materijal za razmnožavanje:

Lavor, krpa, 150g mekinja, 150g klica, 50-60 buba ili 200 crva.

 

Postavljanje kolonije:

Prvo je potrebno dobro oprati lavor vrelom vodom. Zatim ostaviti neko vreme da se osuši. Zatim sipamo klice i mekinje u lavor i dobro zamešamo supstrat. Supstrat bi trebalo da bude bar 4cm dubok. Zatim krpu presavijemo na pola i prekrijemo supstrat tako da krpa pokriva bar 90% cele površine. Sada samo ostaje da pustimo bube ili crve u koloniju.

 

Stadijumi tenebrije:

Kao i sve bube i tenebrije prolaze kroz metamorfozu. Iz jajeta nastaje crv, koji se za 7-12

nedelja pretvara u lutku, a zatim u odraslu bubu. Svrha bube je samo parenje i polaganje jaja. Odrasle bube se ne vade iz kolonije i po završetku svog kratkog života nema potrebe izbacivati ih iz posude. Na taj način dobijate ciklus razmnožavanja i crve tenebrije u izobilju, sve dok supstrat ne naraste do vrha posude kada morate prosuti sve i početi iz početka. Ako koloniju vodite kako treba može da traje i 3 godine.

 

Održavanje novonapravljene i kolonije u kojoj se radjaju tenebrije:

Održavanje je prilično jednostavno. Zavisno od toga da li imamo bube ili crve jednom u 3 ili 4 dana dajemo povrće i voće iznad (u slučaju da su bube) ili ispod krpe (u slučaju da su crvi). Od voća i povrća najbolje je koristiti neprskane jabuke, krušku, banane, zatim maslačak, salatu, celer, šargarepu. Mora se obratiti pažnja na to da povrće ne ostaje mnogo dugo u koloniji i da se ne budja. Bolje je staviti jedno parčence jabuke, pa onda još jedno dok se ne stekne osećaj kolika je količina potrebna, nego pustiti povrće da truli u koloniji. Poželjno je poprskati krpu vodom jednom u 10 dana. Potrebono je staviti koloniju na neko toplije mesto. Uspeh razmnožavanja ne zavisi od toplote ali zavisi brzina razmnožavanja i sam rast crva. Neka optimalna temeperatura bi bila izmedju 24˚ i 30˚C. Prehranjivanje kolonije koja daje male crve se vrši jednom u 10 dana. Razlog prehranjivanja je što supstrat služi kao hrana crvima i on se vremenom troši, tako da je potrebno da jednom u 10 dana dosipamo novu hranu. Stara hrana se ostavlja, nema nikakvog čišćenja već se samo nova hrana pospe kao novi sloj. Debljina novog sloja treba biti odprilike 0.5cm. Za hranu može da se koristi isto što i za sam supstrat a to su klice ili mekinje. U slučaju da imate više kolonija jeftinije je i praktičnije koristiti koncentrat za piliće jer se on prodaje u dzakovima. Vreme potrebno da se okrene jedan krug od malog crva pa do sledecge malog crva-naredna generacija- potrebno je oko 16 nedelja zavisno od temerature.

 

Načini povećanja količine tenebrije:dsc01303

Postoje nekoliko faktora od kojih zavisi količina tenebrije u koloniji. Jedan od najjednostavnijih načina povećanja proizvodnje jeste izvaditi jednu količinu tenebrija i napraviti novu koloniju. Ali za to treba vremena.

Drugi način jeste konstantno i kvalitetno hranjenje, pogotovu povrćem. Ako bube i crvi tenebrije ostanu bez vode počinju da jedu lutke. Što automatski smanjuje prinos malih.

Moguće je izdvajati lutke i na taj način povećati svakoj bubi šansu da preživi i da polaže više jaja.

Povećati temperaturu i ubrzati ciklus, i verovatno se na taj načiun povećava broj tenerija koje se razviju iz jajeta u crve.

 

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook