Kako napraviti terarijum

Pokusaću da sročim detaljno uputstvo kako da se napravi kompletan terarijum. Ovaj terarijum je namenjen za gekone Ptyodactylus guttatus poznati kao fen futed gekoni. I ako je namenski pravljen ovakav terarijum bi bio idelan (naranvo različitih dimenzija) za tokaji gekone, magagaskarske dej gekone, arborijalne tarantule.Planiram da napravim dupli terarijum koji ce deliti pregrada, ukupnih dimenzija 60cm širine, dubina 30cm. i visina 40cm. Na taj način unošenje mužijaka za parenje neće biti problem a po potrebi se mogu razdvojiti gušteri. Izazove koje ovaj terarijum postavlja jesu da habitat mora da bude potpuno zatvoren jer guttatusi (oko 12-15cm dugački, mladi su oko 3cm) hodaju po glatkim površinama bez problema i jako su agilni. Sa prednje strane će biti par kliznih vrata od stakla.

Od alatai  materijala je potrebno :terarijum DSC00967
-ubodna testera
-bušilica
-burgije (1,5-2-2,5 brojevi )
-šrafciger
-šmirgla
-silikon i pištolj za silikon (tkaodje i špric
od 20ml za precizno nanošenje silikona)
-šrafovi različitih veličina (od 2cmi od 5cm)
-staklo
– izrezana iverica i lesonit
-drveni klizači predhodno pripremljeni
-metalna mreža i makaze za sečenej iste
-ručna heftalica za drvo i patroni
prvi korak:
Prvi korak je da se pričvrte bočne strane terarijuma uz pomoć šrafova od 5cm. Zatim se stavlja prednja lajsna kako bi se bočne strane učvrstile još više, na taj način se lakše može manipulisati celim terarijumom.terarijum DSC00994

 

drugi korak: terarijum DSC00998
Sledeća stvar koju treba uraditi jeste pripremiti klizače.  par Par klizača lepim jedan za drugi koji će činiti sredlju liniju (gore desno). Oni će se držati na klizaču od iverice koji će služiti da se terarijum deli na dve jednake celine (slika dole desno pokazuje par klizača zalepljeni za klizač od iverice). Takodje treba drugi par klizača zalepiti na bočne ivice terarijuma(dole levo). Za lepljenje koristim silikon za staklo. odlično drži i jako se brzo suši tkao da nema potrebe da se mnogo vremena gubi. Klizači su predhodno pripremljeni i isečeni od orahovog drveta. Svako drvo završava poso ali je bolje da se radi od mekog jer je prilično teržak zahvat napraviti ih. Klizači su 30cm dok je prednja lajsna 10cm.

treći korak: terarijum DSC01001
Pošto su se klizači osušili posle 20 minuta, sledeća stvar je da se pričvrste na mesta. Srednji par klizača zajedno sa klizačemo od iverice stavljam tačno na sredinu i šrafe se za prednju lajsnu.  Zadnji klizač od iverice se šrafi sa donje strane terarijuma. Šrafovi sa donje strane se buše tako da glava šrafa bude potpuno u ravni iverice kako terarijum ne bi bio nagnut. Ako slučajno zaboravite da uvučete glave šrafova može da se stavi stiropor od 0,5cm ispod terarijuma. Zatim se stavljaju gornje daske koje se šrafe za bočne strane terarijuma i po par šrafova u klizače od iverice. Jako bitna stvar je da prednja gornja daska naleže tačno na unutrašnju stranu klizača. Na taj način onemogućavate da i najmanji cvrčak pobegne iz terarijuma. Staklo koje se naknadno stavlja biće milimetar od gornje daske. Kako bi lesonit kojim planiram da delim polovine terarijuma prošo, moraju se ubodnom testerom napraviti mali zarezi na gornjim  daskama tačno na mestima gde se nalaze zalisci, procep, kojim će se lesonit klizati.
četvrti korak:
Preostalo je da se stave daščice na bočne strane terarijuma. Obično ove daščice kupim duže nego što je potrebno jer ne mogu da predvidim debljinu prednjih klizača. Kada sve bude kompletno onda izmerim na licu mesta koliko mi je potrebno i sečem sam. tako sve pasuje u deo milimetra i nema procepa gde bi gušter mogo da zavuče nožicu i da se povredi ili da se skupljaju insekti van domašaja mog ljubimca. Ostalo je da se pričvrsti lesonit sa zadnje

strane. lesonit.Ja preferiram da ga šrafim jer onda može lako da se skine dok ako ga uheftam patronima teško se skida. Ovo je jako korisno kao planirate da pravite veštačku pozadinu kao što ja nameravam.

Ručnom heftalicom pričvrsti se metalna mreža promera 1mm radi ventilacije. Metalna mreža je apsolutno neophodna jer plastičnu pvc mrežu crvčci terarijum DSC01016mogu da progrizu.
Nakon stavljanja veštačke stene i ostalih sitnih priprema terarijum izgleda ovako. Stakla sam skinuo kako bi se bolje videlo. Totalno opremljen terarijum sa gušterima možete pogledati u galeriji pod Ptyodactylus guttatus. Takodje možete pogledati pravljenje veštačke stene.

 

 

 

 

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook