Supstrat (podloga) u terarijumu

Za i protiv

Ovde ću raspravljati o najčešćim podlogama koje se koriste u teraristici. Iznosiću lične i subjektivne sudove, stavove i preferencije, tako da je kritika prihvatljiva i lična preferencija moguća. Posebna pažnja se obraća funkicionalnosti i karakteristikama same podloge, sastav, način pripreme, održavanje, prednosti podloge kod odredjenih vrasta životinja i druge referentne stvari koje se tiču iste.

NOVINE / TOLET PAPIR I SL.

Novine predstavljaju jedan od najlakših i jako efikasnih rešenja podloge u terariumu kod mnogih životinja izuzev tarantula. Glavna prednos novina kao supstrata jeste održavanje higiene, pa tako se izmet može lako ukloniti bacanjem novine i stavljanjem druge. Novina i drugi papiri (tolet papir i sl.) takodje brzo apsorbuju urin iz izmeta i suše kopru tako da ne dozvoljavaju rapidno širenje bakterija i drugih štetnih organizama. Mana ovakve podloge jeste apsolutnu nemogućnost kontrole vlažnosti u terarijumu. Druga loša strana jeste što po njoj ne mogu gušteri da kopaju i hrana (tenebrija,supercrvi cvrčci, žohari ) ima tendenciju da se zavlači ispod novine. Takodje ova podloga estetski nije privlačna. Ovakla podloga je apsolutno idealna u terarijumima koji služe za karantin novopristiglih i obolelih životinja. Bolesna životinja izolovana u terarijumu, posrnulog metabolizma i lošeg imuniteta je jako podložna respiratornim i drugim infekcijama koje se javljaju usled loše higijene. Tako da je novina koja se menja svakodnevno neophodna. Preporučuje se kod leopard gekona i drugih polupustinjskih gekona, bradatih agama, kameleona (Chamaeleo chalyptartus koji ne traže ekstra visoku vlažnost), fan footed gekona, Uromastryx aegiptus. Kod svih gorenavedenih nisam primetio nikakve probleme.

 

TRESET

Ovde bih želeo da naglasim da je treset moj favortit i moj izbor podloge kod većine guštera, svih tarantula (sa malim izmenama u vidu mešanja sa peskom ili kamenčićima ), većine insekata i kao supstrat za polaganje jaja kod cvrčaka. Takodje jako bitna stvar je kupiti treset koji nema insekticida ili drugih sastojaka koji mogu nauditi jedinkama koje čuvamo ili insektima kojima hranimo naše ljubimce. To se može pronaći istaknuto na svakoj kesi proizvoda. Jedan od razloga zašto je treset jako prihvaćen jeste cena. Nailazio sam na cene koje se u zavisnosti od kvaliteta, količine  i prodavnice kreću od 70din za 5l do 900dinara za 100l. Što se tiče vlažnosti treset ima odličnu sposobnost  apsorpcije vode. Nije potrebno da se peče ili dezinfikuje u mikrotalasnoj (bar je tako moje iskustvo, za sada iz treseta nijkada nije izašlo nešto ali valjda to zavisi i od vrste i mesta gde se kopa).  Dugo, zadržava vlažnost i nema tendenciju pravljenja bara već se voda ravnomerno rasporedjuje. Uz pomoć treseta i smanjivanja ventilacije može da se postigne vlažnost vazduha od 90% a da ne dodje do javljanja budji. Odlično se pokazao sa tarantulama i tolerancijom izmeta i organskih ostataka koje tarantule ostavljaju za sobom. Naime retko kad dodje do javljanja budji i ako se izmet i ostale nečisotće ne uklone i po nekoliko nedelja. Fenomenalan je sa Avikularijama koje su jako osetljive na variranje i pad vlage i traže minimum 75%. Pogodan je kao supstrat kod tarantula koje kopaju. Moguće je javljanje grinja različitih vrsta usled velike vlažnosti ali uz dobru higienu padaju na minimalnu količinu (nemoguće ih istrebiti jer ih ima svuda). Takodje jedan loša strana treseta jeste, da u nedostatku vode ima tendenciju da se pretvara u neku vrstu prašine pa kao takav neće da se slegne. Tako praškas može da upadne u oko ili iziritira sluzokožu životinje. Zato ne treba dopustiti nikad da se potpuno osuši. Koristim ga kod svih gekona na mestu za skiravanje kako bi vlažnost bila veća. Kod svih tokaija imam treset, kod kameleona, i apsolutno svih tarantula i insekata.

 

ZEMLJA ZA SAKSIJKO BILJE

Zemlaj za saksijsko bilje je znatno skuplja od treseta. Drugo i jako bitnije jeste da je velika šansa da sadrži odredjene pesticide i hemikalije protiv štetošina. Tkaodje sadrži minerale i vitamine koji su namenjeni biljakama, npr. visok procenat fosfora koji ne želimo u našem ljubimcu. A sve prednosti koje bi mogli da spomenemo ima i treset. Dovoljno je prosejati treset kako bi dobili rastresit supstrat kao saksijsko zemljište.

 

KOKOSOVA VLAKNA

Uf. Ovo je teško. Iskreno moje iskustvo po ovom pitanju je minimalno. U susret sam došao  pre par dana i to je jedan od razloga koji me je naterao da sednem i napišem ovaj članak. Ovaj supstrat koriste mnogi u svetu bez ikakvih loših posledica. Tako da definitivno stvar nije loša ali moje iskustvo sa njim je očajno. U terarijumu sa P. Pictusom svako hranjenje se završava sa punim ustima kokodsovih vlakana. Vlakna nisu teška za varenje ali ne želim da svaki put guta tu stvar, zgadiće mu se hranjenje. Nije mi jasno kako tarantule koje vole da kopaju mogu da naprave rupu u ovom supstratu. Poeciliterije rufilate su podigle nešto kokosovih vlakana na sopstvena skloništa koja bez održavanja samo propadaju jer ne pružaju nikakvu potporu. Vlakna se teško slegaju tkaoda je neophodan dobar sloj od 4cm da se cela podloga nebi pomerala po celom terarijumu. Vlaženej je ono što me je ustvari odvratilo od ovog proizvoda. Jednom rečiju očajno. Voda se ne širi po supstratu. Tako da je moguće da jedan deo bude mokar a drugi suv kao ugalj. Takodje je moguće da se voda akumulira ispod supstrata po obodu kutije i da slobodno teče dok je sam supstrat iznad potpuno suv. Samim tim ambijentalna vlažnost je niska jer nema isparavanja što je fatalno po Poeciliotheria-e i Avicularia-e. Eventulano što mi pada na pamet mešati kokosova vlakna sa drugim vrstama supstrata ali ne vidim ni jednu prednost ovog supstrata koja bi me pridobila. Jedino je estetski dopadljv.

 

NEPROSEJANI PESAK

Ovde mislim na pesak koji se vadi sa dna reka. Obično se može naći na gradilištima. Obavezno ga oprati temeljno i zatim peći u rerni na 200C kako bi uništili sve ono što su psi i mačke mogli da zaprljaju. Nikako ga ne treba prosejavati i sli. jer pustinjskim i polupustinjskim gušterima ne trebaju pokretne dine već čvrsta podloga od kamenja i peska. Koristi se kod leopard gekona, fet tejld gekona, fen futed gekona, bradate agame i druge agame mogu da se čuvaju na ovakvoj podlozi.

PROSEJANI PESAK

Ne treba da se stavlja u terarijum. Eventualno bi moglo da dodje u obzir kod gekona koji žive na strmim stenama i kamenju i usled toga ne provode mnogo vremena na zemlji. Ovakav supstrat je čest krivac impakcije kod guštera. Najraniji znaci jesu velike količine peska u izmetu. Ovako prosejan pesak može da se pomeša sa tresetom u odnosu 1:9 ili 2:8  i da služi kao supstrat tarantulama koje kopaju a traže veliku vlažnost. Na taj način rupa tarantule neće sakupljati vodu i lakše će se drenirati.

 

KVARCNI PESAK

Neprirodna podloga koja treba da se izbegava. Ne vidim nikakve prodnosti ovog supstrata. Granule su teške, oštre i nevarljive. Očajna odluka za supstrat.

 

AKVARIJUMSKI ŠLJUNAK

Veoma je krupan, oko 2-3 mm u dijametru sa oštrim i tvrdim ivicama što ga čini jako opasnim ako se unese. Pored toga insekti i izmet uvek završe izmedju kamenčića i otežaaju čišćenje. Apsorbcija nula kao i mogućnost održavanja vlažnosti.

Apsolutno neupotrebljiv i opasan.

 

TRINA

Trina je loš izbor supstrata. Izgleda neprirodno, retko kojoj životinji prija, lako se lepi za hranu, lako se budja tako da je ne treba koristiti. Jedino kao podloga žoharima i bubašvabama jer se lako čisti i pruža sklonište malim insektima. Ja korisitm samo u terarijumu sa madagaskarskim šištećim bubašvabama i u terarijumu bube E. Tiaratum (australijski štap/list insekt).

 

STRUGOTINE DRVETA (WOOD CHIPS)

Strugotine i opiljci od drveta izgledaju estetcki lepo i primamljivo. Predstavljaju prirodno okruženje mnogim zmijama i eventualno gušterima ali uglavnom u terarijumu predstavljaju   problem. Kedrovi opiljci i opiljci još nekoliko vrsta drveta stvaraju probleme u disanjim putevima i plućima. Moguće je da se ljubimac povredi prilikom lova ili pada na ovavu podlogu. Takdje vremenom i kvašenjem drvo truli tako da je pojava budji česta. Lako se čisti. Preporučuje se kao podloga zmijama.

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook