Rod Acanthoscurria – čuvanje i održavanje

 

Naziv Acanthoscurria potiče od  Grčke reč koja znači trn i  Latinske reči klovnovski ٭ . Sama sub-familija pripada familiji Theraphosinae koje su raspostranjene po celom Američkom kontinentu.
Acanthoscurria geniculata
Pintlookouore 017Definitivno najpoznatija tarantula iz celog roda je A. geniculata. Prelepa tarantula koja može da se preporuči svim početnicima. To je jedna od prvih tarantula koje sam nabavio. Ženka je (2009god.) već četiri godine deo moje kolekcije. Pre par dana se presvukla i neprekidnoraste. Sad je oko 19’20cm rapson nogu sa opistomom koja zasenjuje i moju mladu T. blondi od 18cm. Jako je mirna, ali uprkos tome jede koliko joj se da. Jako vleika raste može da bude i preko 20cm raspon nogu. Do skora sma imao mužijaka čiji je raspon nogu bio 20-21cm. žive jako dugo, kao i sve američke terastrijalne tarantule.  Genikulata ne važi za mnogo agresivnu tarantulu, ali se lako odlučuje da iskoristi iritirajuće dlačice koje mogu da dolete i sa metar daljine. Jako poželjna vrsta tarantule koja je redovno dostupna. Prilično brzo raste i polnu zrelost može da dostigne za tri godine. Mužijaci obično žive četiri do pet godina. Mada to zavisi  od tempa hranjenja i temperature na kojoj čuvate ljubimca. Moja najiskrenija preporuka da se počne sa ovom vrstom jer je izvrsta tarantula koja se ne skriva, a impozantna veličina će se svakom dopasti.geni

 

Područje: šume severnog Brazila.
Tip:  terastrijalna.
Hrana : od hrane mogu da jedu cvrčke, tenebrije, bubašvabe. S obzirom da raste jako velika povremeno, ne češće od jednom u mesec dana, može da se ponudi odmrznuti miš. Nije etički ni moralno davati živ plen.
Odrasla veličina: oko 20cm.
Brzina rasta: jako brzo raste.
Temperatura:  od 26-30 C, preko noći u zimskom periodu temperatura može da padne i do 18-19C.
Vlažnost: 75 do 80% vlažnosti stim što veći primerci su mnogo tolerantniji na duži pad vlažnosti
Temperament: nervozna i gladna, nije agresivna.
Terarijum: terastrijalna tarantula traži malo veći ter u odnosu na uobičajni 30cm X 30cm. 40cm X 30cm je dovoljno veliki terarijum za odraslu ženku. Preporučljivo je obezbediti mesto za skrivanje.
Supstrat: mešavina kokosovog treseta, peska i zemlje za cveće je odličan izbor. Navedene sastojke možemo mesati u razmeri 4:2:4.

 

Acanthoscurria insubtilis

Pljjhjhh 008Jako simpatična tarantula koja pokazuje bimorfizam među polovima. Ne vidi se kod mladih jedinki. Bimorfizam se još sreće kod Poecilotheria i Aphonopelma. tarantula je nešto sitnija od proseka. Prelepa braon boja sa kratkim plišanim dlačicama koje pokrivaju celo telo. Opistoma je spram tela velika kao kod svih Acanthoscurria, takodje ima klasičan kruškast oblik opistome. Jako su dostupne i jeftine s obziorm da se u Evropi redovno razmnožava u terarijumskim uslovima.

 

 

 

Područje: Bolivija
Tip:  kopač. Nije OBT (obligate borrower tarantula= kopač koji se ne viđa i izlazi retko ili nikada).
Hrana : insekti.klasično ko sve tarantule.
Odrasla veličina: oko 10 do 12cm raspon nogu.
Brzina rasta: sporo raste.
Temperatura: klasično od 26 do 30C. zimi podnosi i niže temperature.
Vlažnost: s obzirom da je kopač vlažan treset je sve što treba da se zna. 60-70 %, za one koji vole da znaju brojke.DSC01886
Temperament: blage naravi.
Terarijum: manji terarijum. Odrala jedinka može da se ćuva i u 20cm X 30cm.
Supstrat: mešavina zemlje i kokosovog treseta. Ja koristim malo više zemlje i obavezno dijagonalno postavim koru kako bi tarantula imala oko čega da kopa.

 

Acanthoscurria juruenicola
juru (1)Još jedan predstavnik ovog roda koja raste jako velika. Terastrijalni tip tarantule koja ima jako interesantnu boju nogu, koja svakim preslačenjem postaju sve tamnija. Dosta je slična sa geniculatom i kao i ceo rod imaju jasne i lako uočljive spermathecae. Kod insubtilsa je moguce na mikroskopu jasno uočiti spermathecae pri rasponu od svega 20mm. golim okom je moguće videti spermathecae pri rapsonu od 5-7cm. lupa dođe kao odlično pomagalo.

 

 

Područje: Brazil.juru (3)
Tip:  terastrijalna tarantula.
Hrana : insekti.klasično ko sve tarantule.
Odrasla veličina: oko 17 do 19cm raspon nogu.
Brzina rasta: brzo raste.
Temperatura: klasično od 26 do 30C.
Vlažnost: izmedju 70% i 80% je u redu. Mada i niža vlažnost neće škoditi većim jedinkama.
Temperament: blage naravi.
Terarijum: dimenzije 30cm X30 cm su u redu. Može i veći ako se postavi dekor.
Supstrat: mešavina zemlje i kokosovog treseta.

 

 

 

٭Acanthoscurria (Greek), thorn + (Latin), clownish, -o- (liaison letter, no meaning; applies throughout)
Preuzeto sa sajta http://atshq.org/articles/beechwp2.html

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook