Parenje leopard gekona

parenje leoDSC01628 (8)

Leopard gekoni su savršeni gušteri za početnike jer su jednostavni za čuvanje i ako želite da probate sa parenjenjem nema bolje vrste. Mužijaci i ženke se lako razlikuju i retki su problemi ili kompllikacije pri parenju. Ne traže nikakve posebne uslove.

Potrebo je da imate:

-Polno zrelog mužijaka u posebnom terarijumu. Leopardi dostižu polnu zrelost sa 9 do 12 meseci. Mužijak dobija izražene preanalne pore. Starost mužijaka nije bitna za parenje, važno je da je u dobrom stanju i polno zreo. Videćemo u nastavku da to ne važi za ženke.
-Polno zrela ženka i spremna za parnje. Ponavljam, spremna ženka nije svaka polno zrela ženka. Neophodno je da ženka bude u odličnoj kondiciji, da ima zalihe hrane i da se po mogućstvu probudila iz brumacije. Brumacija je mnogim gušterima neophodna kako bi očistili i pripremili telo za nošenje mladih. Preporučuje se da ženka ima bar 60g pre parenja. Dobar i kvalitetan režim ishrane bi trebalo da pomogne da se ova težina postigne za 15 meseci do godinu ipo dana. Ženke moraju biti odvojene od mužijaka najkasnije sa 6 meseci. Više ženki može da se čuva u jednom terarijumu.

Pre nego što pustite guštere zajendo potrebno je:parenje leoDSC01628 (6)

-Mesec dana pre puštanja mužijaka neophodno je pojačati hranu i kalcijum (multivitamine takodje)
-Obezbediti inkubator.
-Takodje je potrebno obezbediti dovoljno hrane za mlade.
-odgovarajuće terarijume za mlade guštere. Svaki terarijum bi trebalo da primi ne više od 7 leoparda. Takodje leopardi koji su u istom terarijumu moraju biti slične veličine. Ako dodje do razlika u veličini, snažnije leoparde treba prebaciti u poseban terarijum ili u habitat sa durgim leopardima slične veličine.
-Treba imati na umu da jendom uparena ženka može da položi i do 7 puta. Što znači čak 14 mladih.

Sa parenem je najbolje početi u Februaru. Nakon budjenja iz brumacije mužijaka pustiti u terarijum kod ženke. U našim uslovima je potrebno obezbediti dodatnu spot lampu kako bi povećali temepraturu i probudili nagon za parenje kod mužijaka. Povećati trajanje dana podešavanjem tajmea. Dobro je početi sa paljenjem u 7 ujutru i gašenjem u 19 i 15 h. Nakon perioda adaptacije, koji može da traje dva, tri a ponekad i četrdesetak dana mužijak će početi da juri ženke. To se najčešće dešava nakon gašenja svetla. Ako prvi put prisustvujete može vam se učiniti da mužijak napada ženke, ali kopulacija kod njih tako izlgeda. Nemojte ih uznemiravati.

Nakon parenja je poželjno pregledati mužijala. Hemipenis bi trebalo da se vrati u normalan položaj nakon tridesetak sekundi. Ponekad može da potraje nekoliko minuta ali ako se desi da se hemipenis ne vraća na mesto potrebno je što hitnije rehidrirati organ i odvesti kod veterinara. Stručan naziv je prolapsis, što znači propadanje, ispadanje u slobodnom prevodu. To je manji hiruški zahvat koji veterinari u glavnom umeju da uspešno izvedu. Dobro je pri ruci imati vazelin kako bi namazali. Nikako ne pokušavajte da vratite sami jer možete povrediti ili ukljištiti hemipenis.parenje leoDSC01628 (7)

Nakon parenja mužijaka treba odvojiti. Ženki treba pružiti mir kako bi proizvela jaja. Leopardi najčešće nose dva jajeta. Ženke koje prvi put nose jaja često polažu samo jedno i to neoplodjeno jaje.
 Leopardi nose jaja obično 20 do 25 dana.
Zadnja deset dana je moguće videti formirana jajašca u donjem delu sotmaka.
Kako bi ženka mogla da položi jaja neophodno je obezbediti kutiju sa zemljom. U tu stvrhu je dobro iskoristiti kutiju za sladoled. Što veća to bolja. Kutiju treba napuniti ¾ zemljom tako da zemlja bude do ivice samog ulaza. Leopardima je potrebno oko 8-15cm zemlje kako bi komotno položili jaja.
Nakon polaganja ženka gubi na težini. Iscrpljena ženka ima ulubljen donji deo stomaka i tanak, mršaviji rep nego što je predhodno bio. Kada vidite to biće vam jasno koliko energije reptili troše pri polaganju. Zato ženku treba štedeti i pre sledećeg parenja opet dovesti u dobru kondiciju.

Jaja su kožasta i duguljasta. Veličina je od 250mm do 400mm. Tokom inkubacije jaja rastu kako fetus napreduje. Neoplodjena ili propala jaja treba ukloniti. Neoplodjena jaja su obično ulegla, okrugla i nakon 4 do 5 dana počinju da se budjaju. Nakon polaganja (i zakopavanja jaja)  roditeljske dužnosti ženke se završavaju i ona odlazi svojim putem, napušta jaja.parenje leoDSC01628 (1)

Nakon toga odgaivač nastupa. Potrebno je nežno i polako iskopati jaja. Zatim ih preneti u kutiju sa supstratom za inkubaciju. Kao supstrar koristim najčešće kupovnu zemlju za saksije jer je sterilisana i siguran sam da ništa neće proklijati iz zemlje za vreme inkubacije.
Opet koristim kutiju od sladoleda za inkubaciju jaja. Kutija je polu puna predhodno navlažene zemlje.
Ako niste sigurni kako da odredite da li je zemlja dovoljno vlažne uradite sledeće. Prosejanu zamlju nakvasite proizvoljno, zatim je uzmete u šaku i stisnete. Ne i sve snage ali sa priličnom silinom. Ako ispadnu 2 do 3 kapi onda je u redu. Ako ispadne više samo sipajte manje vode. I tako sve dok se ne izvežbate.
Jaja se moraju preneti onako kako su položena jer se u prvih 12 do 24 časa embrion penje na vrh položenog jajeta i tu se fiksira. Uslučaju da se okrene fetus će se udaviti u sopstvenom jajetu. Prvih 12 sati je prilicno bezbedno okretati. Ali s obzirom da retko prisustvujemo polaganju jaja bolje je biti pažljiv.
Mnogi odgaivači obeležavaju jaja, kako bi znali gde je gore, u slučaju da tek izlegli leo izvrne jaje koje još nije izvedeno. Do sad mi se nije desilo tako nešto tako da sam odustao od toga. Ako ipak želite da ih obeležite koristite drvenu olovku, nikako alkoholni flomaster jer je ljuska jajeta permabilana.
Jaja treba poklopiti ako se koristi suv inkubator. Suv inkubator je inkubator koji koristi neku vrstu grejača i na taj način jako puno isušuje vazduh. Ako koristite vodeni inkubator onda može i bez poklopca. parenje leoDSC01628
Bilo da koristite ili da ne koristite poklopac mora se sprečiti kondenzacija. Kapljice vode (ako kanu na jaje) moguzapušiti minijaturne kanale preko kojih fetus razmenjuje kiseonik, ugljen dioksid I durge gasove  radi disanja.parenje leoDSC01628 (5)

Embrion (pol) je osteljiv na toplotu pa tako na 28˚C se dobijaju u glavnom ženke dok se na višim temperaturama kao što su 32˚C dobijaju mužijaci. I na niskim temepraturama se mogu dobiti mužijaci ali manji je procenat. Neki ekspreimenti su pokazali da na 30C se dobijaju pola pola.
Ja li čno inkubiram na 28˚C jer i ako je inkubacioni period duži jedinke su snažnije, jače. Neki odgaivači smatraju da temperatura utiče i na boju samih jedinki.parenje leoDSC01628 (2)

 

Inkubacioni period na 28˚C traje 58 do 60 dana.

Mališane koji izbijaju iz jaja potrebno je ostaviti na miru. Neki odgaivači smatraju da u slučaju da beba ne može da se oslobodi ljuske jajeta ne treba ni da izadje pa u tom slučaju je najbolje ne intervenitsati. Ja se baš ne slažem skroz sa tim ali to je na Vama. Nakon što mališa svojim zubićem na vrhu nosa iseče jaje, za šta je potrebno od 10 minuta do 3 sata, i oslobodi se potrebno je prebaciti ga u zaseban minijaturni terarijum.
Privremeni terarijum treba da ima ubrus za podlogu, činiju sa čistom vodom i jedan kamen kako bi mališa mogo da skine svoju prvu kožu. Mesto za skrivanje je takodje preporučljivo jer potreba za tim je instinktivna. Mališi ne treba ponuditi hranu jer sve dok se ne presvuku prvi put neće jesti.
Na poslednjoj slici vidimo žumance koje je još uvek zakačeno za mališin pupak. Nikako ne treba pokušati da se skida na silu. Nakon 24h žumance će biti resorbovno, osušiće se i odpasti.parenje leoDSC01628 (3)

 

 

 

 

 

 

Ako imate bilo kakva pitanja slobodno se obratite na mail ili putem telefona.

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook