Čuvanje crveno kolenaste tarantule- Brachypelma smithi i generalno o čuvanju ostalih vrsta iz roda Brachypelma

U predhodnim člancima sam pričao generalno o čuvanju tarantula pa bih sad želeo da posvetim malo pažnje  potrebama  i zahtevima crveno kolenaste tarantule Brachypelma-e smithi drugim vrstama iz istog roda.Phieruhre 056

Smithi je otkrivena davne 1897 od strane Cambridgie-a u Meksiku. Pre crveno kolenaste tarantule  su bile odkrivene samo vagans i emilija. Do skora se za rod Brachypelma koristio nepravilini sinonim Euathlus. Sam rod konstantno trpi promene tako da je 1999 godine smatralo da rod sadrži 14 a danas se smatra da rod sadrži 20 vrsta tarantula. Tu spadaju sledeće vrste.

 

Brachypelma albiceps (Pocock, 1903) (Mexico)

Brachypelma albopilosum Valerio, 1980 (Costa Rica)

Brachypelma andrewi Schmidt, 1992 (Unknown)

Brachypelma angustum Valerio, 1980 (Costa Rica)

Brachypelma annitha Tesmoingt, Cleton & Verdez, 1997 (Mexico)

Brachypelma auratum Schmidt, 1992 (Mexico)

Brachypelma aureoceps (Chamberlin, 1917) (USA (probably introduced))

Brachypelma baumgarteni Smith, 1993 (Mexico)

Brachypelma boehmei Schmidt & Klaas, 1993 (Mexico)

Brachypelma embrithes (Chamberlin & Ivie, 1936) (Panama)

Brachypelma emilia (White, 1856) (Mexico)

Brachypelma epicureanum (Chamberlin, 1925) (Mexico)

Brachypelma fossorium Valerio, 1980 (Costa Rica)

Brachypelma hamorii Tesmoingt, Cleton & Verdez, 1997 (Mexico)

Brachypelma klaasi (Schmidt & Krause, 1994) (Mexico)

Brachypelma sabulosum (F. O. P.-Cambridge, 1897) (Guatemala)

Brachypelma schroederi Rudloff, 2003 (Mexico)

Brachypelma smithi (F. O. P.-Cambridge, 1897) (Mexico)

Brachypelma vagans (Ausserer, 1875) (Mexico, Central America)

Brachypelma verdezi Schmidt, 2003 (Mexico)

 

Crveno kolenasta Meksička tarantula Brachypelma smithi

Brachypelma smithi je apsolutno najpopularnija tarantula danas. Jasno je po ceni koja već godinama ne pada. I ako je široko rasprostranjena, razmnožava se širom Evrope i ima je u ponudi konstantno. Njena cena ide od 7-10E za tek izlegle primerke pa sve do 160E za odrasle ženke.DSC00820

Telo odrasle ženke bude oko 7-8 cm a raspon nogu oko 16cm. žive jako dugo, smatra se da ženka može da živi i do 25 godina. Mužjaci žive kraće. Generalno, potrebno je oko 6 do 7 godina ženki da polno sazri mada mislim da je ipak optimalnije reći od 5 do 6 godina. Dok mužijaci žive oko 4 ili 5 godina. Sve do zadnjeg presvlačenja mužijaci zadržavaju svoje prelepe boje. U slučaju da se zadesi mužjak opet ćete imati dobre 4 godine da se ˝družite˝. Sa druge strane mužijaci su jako traženi medju teraristama jer svi oni imaju ženke koje su traženije, skuplje i cenjenije. Mada to je diskutabilno.

Što se tiče mališana treba ih čuvati u manjim posudama. Optimalna veličina za tek izleglu tarantulu koje je odprilike 0,8cm jeste činijica prečnika 3 do 6 cm. Kako tarantula raste, odprilike na svaka 3-4 presvlačenja činija se treba menjati. U terarijum konačne veličine možete pustiti smithija koja je bar 4cm u telu. Što se tiče vode, mališanima je potrebno kvasiti supstrat. Nesme biti preterano vlažan niti da se cedi voda iz njega. Vlaga oko 80% je dovoljna. Tako smanjujete rizik pri presvlačenju.

Činiju sa vodom se može staviti kod pauka koji ima veći raspon nogu od prečnikasame činije. Ja paucima stavljam poklopac od kokakole kada dostignu raspon od 5-6cm.

Što se tiče hranjenja mladog smithija treba ih hraniti koliko oni žele. Ponudjenu hranu posle 30 ili 40 minuta vadite napolje kako nebi povredili tzarantulu. To je jako bitno kod jako malih tarantula i seveže presvučenih tarantula.

Ventilacija je takodje bitna. Mali terarijum treba da ima rupice sastrane i na poklopcu ali ne previse kako nebi  brzo gubio vlažnost.

Mlade brahipelme generalno dobijaju boju oko petog ili šestog presvlačenja. To je odprilike sa 6 do 9 meseci. Sve zavisi od temperature i količine hrane koja se nudi.

Mlade crveno kolenaste tarantule imaju običaj da kopaju ali kako rastu sve manje i manje.

Odrasli smithi zahteva minimum terarijum 30×30 cm dok bih ja preporučio da bude bar 40x30cm. Mislim da je bolje za tarantulu mada ne mogu da podkrepim činjenicama jer sam vidjao tarantule u manjim terarijumima i izgledale su i ponašale su se fenomenalno.

Tako da je možda estetski doživljaj bolji a i ima više prostora za dodatne stvari kao štosu mesta za skrivanje, grane, biljke itd.

Visina terarijuma nebi trebalo da bude više od 25cm. jer terastrialne tarantule kao što je smithi žive na zemlji ali to ne znači da ne istražuju i da se ne veru po stranama terarijuma. A pad sa visine od 30cm može da dovede do povrede tarantule. Tako da se ya terastrijalne vrste ne preporučuje više od toga.

Za supstrat preporučujem mešavinu 80% treseta i 20% peska i sitnijeg šljunka. Bolje drži vodu i vlažnost. I ako mnogi iskusni arachno entuzijasti čuvaju brachypelme na suvom supstratu kao barut a jedini izvor vlage je plitka činija sa vodom. Može i jedno i drugo mada ja više volim da je vlažnost oko 65% ako ne i 70%. Svaki put pred presvlačenje podignem vlažnost.

Mesto za skrivanje nije potrebno mada nemože da škodi.

Brachypelme generalno nisu neki ozloglašeni jedači niti su mnogo alave mada kao i uvek ima izuzetaka. Jedna od najsporijih i najprobirljvijih brachzpelma je emilia. Jako sporo raste pa treba mužijaku i 6 godina da dostigne zrelost.

Temperatura u terarijumu treba da bude oko 28˚C dok noću može da padne na 18˚C.

 

To važi i za mlade jedinke i za odrasle.

Što se tiče odredjivanja pola to je malo teže jer je potrebno malo iskusnije oko. Spermateke kod smithija su u vidu nabora nešto slično kao kod Theraphose Le blondi. Leva slika jeste egzoskelet mužijajka dok je na  desnoj slici spermateka ženke. izmedju gornjeg para pluča možemo videti mali beličasti nabor koji u stvari predstavlja spermateke.

Tako da čovek treba da vidi seriju njih pa da sa sigurnošću može da tvrdi o polu. Parenje nije problem ako se imaju spremne jedinke. Ženka nosi kokun od  10 do 12 nedelja posle čega izlaze oko 500 do 1 000 nimfi.

 

 

 

Brachypelma vagans

Takodje prelepa ugalj crna tarantula sa crvenim dlačicama na opistomi.

Ona traži nešto višu vlažnost i nešto više kopa, ali opet ubraja se u klasične pretstavnike terastrijalnih tarantula. Jako je lepa sa krupnim debelim nogama. Preporučujem svakom ko voli mat crne tarantule. Interesantna je i činimi se da su one jedne od najproždrljivijih u ovom rodu uključujući i albopilosum.Picoture 011

 

 

 

 

Brachypelma boehmi

Prelepa tarantula i pravi primerak za one koji vole da drugima vade oči. Vatreno crvena tarantula koja je malo nervoznija i redovno baca iritirajuće dlačice. Zato retko kad možete da vidite mališana sa crnom opistomom. Što se manje uznemiravaju to će opistoma biti urednija.DSC01965

 

 

 

 

 

 

Brachypelma auratum

Tarantula koja je u top 20 na mojoj listi. Crna sa karmin crvenim kolenima raste oko 18cm. smatra se da je auratum planinska varijanta smitija. Povremeno može da proizvodi škrgutajuće zvuke kako bi oterala napadača. Apsolutno prelepa.DSC00820

 

 

 

 

 

 

 

Brachypelma albopilosum

Jako zanimljiva tarantula. Prilično je zapostavljena vrsta jer se pojavila jako rano u teraristici pa se čini da su se ljudi zasitili. Tako da u Srbiji nema mnogo primeraka. U Evropi je ima redovno u ponudi i prilično je jeftina. Temperament joj je blag. Ne traži mnogo vlažnosti i ne raste prebrzo. Za godinu dana može da se očekuje jedinka od 10cm.Picoture 014

 

 

 

 

 

© Svi tekstovi i fotografije su autorske. Upotreba zabranjena bez dozvole autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On Facebook